02:36

KLANICE ODBACE 220.000 TONA OTPADA, A DOMAĆINSTVA 20.000

KURIR TELEVIZIJA

KLANICE ODBACE 220.000 TONA OSTATAKA, A DOMAĆINSTVA 20.000: Alarmantni podaci o animalnom otpadu u zemlji i rekama

Društvo -

Leš svinje koja pluta rekom Savom usred srpske prestonice, zgrozila je Beograđane, ali i stručnu javnost koja se bavi zaštitom životne sredine.

Jedan od njih je današnji gost Pulsa Srbije, Dejan Zagorac iz Udruženja "Ekocentar", koji je dao alarmantne podatke u vezi animalnog otpada.

"Oko 220.000 tona otpada završava od klanica i 20.000 tona od pojedinačnih domaćinstva. Sigurno je da postoje klanice koje vode računa o upravljanju otpadom, ali za ove male proizvođače gotovo da ne postoje procedure već neka mrcilišta gde se životinje zakopavaju ili bacaju u reke, bare i sve to dospeva u lanac ishrane", objasnio je on.

Kao rešenje je ponudio preradu otpada, koje osim što može da bude profitabilno, jeste i korisno: može da se koristi za proizvodnju različitih materijala, koštane srže za hranjenje ribe, za tutkala ili spalionicu, od koje se kasnije koristi energija od biomasa.

"Srbija nema spalionice, nego nekoliko privatizovanih, lokalnih kafilerija, ali ni to nije lepo organizovano. Smrad se širio čitavim gradovima, pa nismo rešili problem niti u jednom segmentu, životinje mogu da budu zarazne i infektivne, ako se bace na mrcilište ili u reku bez procedura, može da izazove probleme i po sredinu i po zdravlje ljudi", naglasio je Zagorac.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:21

Novi Sad upravlja otpadom po principu cirkularne ekonomije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track