Foto: Filip Plavčić

tradicija

ZAŠTO SE SRBI LJUBE TRI PUTA? Stiglo objašnjenje našeg najstarijeg pozdrava I KOLINDA VIŠE PUTA DOBILA TREĆI POLJUBAC (VIDEO)

Društvo
> 12:49h

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživelo je tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka.

Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava u hrišćanskom svetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog trojstva posvećujući svaki poljubac Ocu, Sinu i Svetomu duhu.

Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti, a ono glasi:

- Kad se duže vreme nisu videli Srbi se ljube tri puta. Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji. Srbi se ljube tri puta: u ime života, u ime smrti i u ime časti. Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, a za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac: U ime života, proslavlja vrednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čoveka.

Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima i našim slavim predcima.

Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu. Ovaj način pozdrava javlja se za vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka, a gotovo je sigurno da se javio i nekoliko vekova ranije. Ovaj pozdrav se koristi u svečanim situacijama i prilikama.

Tri prsta simbolično predstavljaju krst što je ujedno i pozdrav Svetom trojstvu. Kad se krstimo koristimo upravo ta tri prsta - palac, kažiprst i srednji prst, a kad se spoje predstavljaju jedinstvo Svetog trojstva.

Ranije su se Srbi prilikom susreta ljubili dvaput kao i većina drugih naroda.

Na talasu povratka religiji i pravoslavlju Srbi su veoma brzo prihvatili tri poljupca kao tradicionalan način pozdravljanja i deo svog identiteta. U toj meri da i prilikom dolaska stranih političara, glumaca ili pevača mediji pomno prate koliko se puta gost poljubio sa domaćinima i šta je na taj način želeo da poruči.

Tako je i tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić tri puta poljubio predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović na otvaranju ekonomskog samita 2015. godine.

Kolinda je dobila i tri poljupca od predsednika Poljske Andžeja Dude na ceremoniji povodom obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata.

Duda je pozdravio tadašnju predsednicu Hrvatske na način koji nikako nije očekivala.

To ne bi bilo ništa čudno da nije u pitanju tipičan srpski pozdrav.

(Kurir.rs/Opanak)