Foto: EPA / Michail Klimentyev/Sputnik / Kremlin

Velika igra se nastavlja

SERGEJ ŠOJGU O POVLAČENJU AMERIKANACA IZ AVGANISTANA: Vašington ima i dalje planove za ovu zemlju i kad povuku svu vojsku!

Planeta

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je za ruski televiziju RT mediji pod kontrolom ruske države, da uprkos planovima američkog predsednika Džona Bajdena za potpuno povlačenje američkih trupa u narednih nekoliko meseci iz Avganistana, ova država i dalje suočava sa američkim mešanjem u njihove unutrašnje stvari.

Obraćajući se novinarima Šojgu je naglasio da Vašington i dalje ima namere i planove za ovu centralnoazijsku državu još dugo, čak i onda kada njene trupe napuste ovu zemlju krajem leta i da SAD prate pažljivo napredovanje pobunjenika.

Šojgu je rekao da su američki zvaničnici angažovani u "dosadnim" pregovorima sa državama u regionu o postavljanju i održavanju logističkih centara i čvorišta za prolazak vojne opreme.

Ministar odbrane upitao je da li je moguće „pronaći mesto gde su dobre stvari došle iz toga što su se SAD uselile i ostale dugo“. Prema njegovim rečima, haos i krvoproliće viđeni u Avganistanu viđeni su i drugde. „Isto je u Siriji. Tako je i u Libiji. Kada interregionalni igrači intervenišu, to se dešava “.

Ranije ove godine, Bajden se obavezao da će povući sve američke trupe iz Avganistana do 20. godišnjice napada 11. septembra, u septembru ove godine. Bilo je upozorenja, međutim, da vlada koju podržavaju SAD ne bi mogla da zadrži kontrolu čak ni nad svojim istorijskim uporištima, a SAD i njeni saveznici navodno razmatraju pružanje vazdušne podrške kako bi zadržali talibane.

Rusija se obavezala da će zaštititi granice susednih bivših sovjetskih republika, poput Tadžikistana i Uzbekistana, povećavajući svoje vojno prisustvo u regionu. Međutim, istovremeno je Moskva vodila razgovore sa predstavnicima Talibana u okviru tekućeg mirovnog procesa.

Kurir.rs/RT