TRAŽE UTOČIŠTE U PAKISTANU: Avganistanski vojnici se povlače pred talibanima, traže pomoć od suseda
Foto: andrew chittock / Alamy / Profimedia

biće vraćeni

TRAŽE UTOČIŠTE U PAKISTANU: Avganistanski vojnici se povlače pred talibanima, traže pomoć od suseda

Planeta -

Pakistanska vojska saopštila je danas da je 46 avganistanskih vojnika potražilo utočište u toj zemlji nakon što su izgubili kontrolu nad vojnim položajima preko granice usled napredovanja talibana.

Stotine avganistanskih vojnika i civilnih zvaničnika prebegli su u susedni Tadžikistan, Iran i Pakistan tokom poslednjih nedelja, nakon ofanziva talibana u pograničnim oblastima, javlja agencija Rojters.

Avganistanski vojni zapovednik zatražio je utočište na graničnom prelazu u gradu Čitral na severu, navodi se u saopštenju pakistanske vojske, i dodaje da su vojnici u nedelju uveče dobili bezbedan prolaz u Pakistan.

"Avganistanskim vojnicima je obezbeđena hrana, sklonište i neophodna medicinska nega u skladu sa utvrđenim vojnim normama", navodi se u saopštenju.

Agencija Rojters navodi da ovakav potez dolazi u trenutku kada su odnosi suseda loši. Avganistan je opozvao svoje diplomate iz Pakistana nakon kratkotrajne otmice ćerke avganistanskog ambasadora u Islamabadu ranije tokom meseca.

Napadi talibana su eskalirali kada su Sjedinjene Države najavile u aprilu da će povući svoje trupe do septembra, okončavši tako dvadesetogodišnje strano vojno prisustvo u Avganistanu.

Zvanični Vašington je saopštio da će i dalje izvoditi vazdušne napade, u znak podrške avganistanskim snagama suočenim s pobunjeničkim napadima.

Predstavnici avganistanske vlade i talibana sastajali su se u glavnom gradu Katara, Dohi iako diplomate kažu da nije bilo mnogo znakova nekog napretka uoči mirovnih pregovora planiranih za septembar.

Posle skorašnjih gubitaka, avganistanska vojska počela je da menja svoju strategiju borbe protiv talibana i koncentrisala se na odbranu kritičnih oblastgi poput Kabula i drugih gradova, graničnih prelaza i vitalne infrastrukture, saopštili su zvaničnici.

Pakistanska vojska je navela da će vojnici koji su potražili utočište biti vraćeni u Avganistan kada za to dođe vreme, kao što je bio slučaj i sa prvom grupom od 35 vojnika koji su vraćeni nazad početkom jula.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track