BERLIN TRAGA ZA GROBNICOM 1.000 VOJNIKA VERMAHTA NA KiM: Ostaci pronađeni na imanju albanske porodice kod Podujeva (FOTO)

Printscreen YouTube

Savezna Republika Nemačka ima podatke da je veliki broj nemačkih vojnika poginuo na KiM tokom Drugog svetskog rata.

Detalje je u saopštenju dostavila nemačka komisija za brigu o ratnim grobnicama.

- Znamo za 987 poginulih vojnika Vermahta na području današnjeg KiM. Sporazum o pitanju ratnih grobnica između dve strane još nije potpisan. Kad budemo mogli da radimo na KiM i da ekshumiramo mrtve tamo ćemo izgraditi i spomen obeležje. Sigurno ćemo pronaći odgovarajuće mesto za ratnu grobnicu u konsultaciji sa lokalnim vlastima - navodi se u saopštenju, a prenose albanski mediji na KiM.

Grobovi dvojice vojnika nemačkih oružanih snaga iz doba Hitlera otkriveni su pre nekoliko nedelja u Popovu u Podujevu. Nađeni su na imanju porodice Redža. Seoske vlasti su već 1944. godine sahranili Nemce poginule u borbi sa partizanima na njihovom imanju. Porodica Liapja je 77 godina taj događaj držala u tajnosti sve do jula 2021. godine.

BERLIN TRAGA ZA GROBNICOM 1.000 VOJNIKA VERMAHTA NA KiM: Ostaci pronađeni na imanju albanske porodice kod Podujeva (FOTO)  Youtube

Identifikovani su zahvaljujući metalnim pločama sa serijskim brojem ili kostima lobanje i češljem za kosu. Iskopavanja su izvedena u saradnji lokalnih i nemačkih vlasti i njihovog kontingenta KFOR-a.

- Ako pronađemo pločice ili druge predmete, poput venčanog prstena, koji pružaju podatke o identitetu pokojnika, mi ćemo zajedno sa Saveznim arhivom u Berlinu pokušati da ih identifikujemo kako bismo obavestili njihovu rodbinu - navodi se između pstaog u saopštenju.

(Kurir.rs/Kossev)