Foto: Printscreen

POLITIKA

OPASNO! Okoreli džihadista iz Maoče izlazi na slobodu! DIREKTNO POVEZAN SA ISIS! Uspeh talibana ohrabriće ekstremiste u regionu

S obzirom na radikalne islamističke stavove Huseina Bilala Bosnića i direktnu povezanost sa ISIS, može se očekivati da će nastaviti s terorističkim aktivnostima, a naročito sada, podstaknut preuzimanjem vlasti od strane talibana u Avganistanu, ocenjuju stručnjaci

Politika
> 09:06h

Dešavanja u Avganistanu bez sumnje će osokoliti ekstremiste i u našem regionu i dati im vetar u leđa da jačaju svoje organizacije i planiraju terorističke akcije, saglasni su sagovornici Kurira.

U već uzavreloj atmosferi "bonus" za ekstremiste je i izlazak iz zatvora u Bosni i Hercegovini jednog od najopasnijih radikalnih islamista u regionu Huseina Bilala Bosnića iz Maoče, koji će biti na slobodi za dve nedelje, nakon odsluženja sedmogodišnje kazne zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja boraca na strani Islamske države.

On je, naime, neformalni lider vehabija u BiH a u zatvoru je završio zbog podsticanja građana BiH na terorizam i organizovanje terorističkih grupa za borbu na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Takođe, početkom rata u BiH bio je u jedinici El Mudžahid, u kojoj su se borili strani plaćenici i mudžahedini koji su bili poznati po svirepostima poput odsecanja glave zarobljenim neprijateljima, a povezan je i sa odlaskom grupe od 50 Italijana na ratišta u Siriji. Svojevremeno je predlagao i da se Srbima naplaćuje harač od deset odsto imovine. Da je njegov izlazak iz zatvora jasna opasnost po bezbednost, smatra Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, islamski ekstremizam i terorizam.

- Svakako je to opasnost, pogotovo u ovom trenutku kad se dešava haos u Avganistanu. I njegova retorika je opasna po bezbednost, kao i ideologija - jasan je Galijašević.

foto: Printscreen YouTube/RTRS

Napominje da će Bosnić nakon izlaska iz zatvora dobiti na "težini" jer je sada i žrtva pošto je robijao, te da će dati krila ostalim ekstremistima.

- On je sada zastava koja je potrebna islamistima da mašu njom i zato prema njemu treba primeniti ozbiljne bezbednosne procedure, pratiti ga i nadzirati, te gledati ko ga finansira i koliko je jaka njegova organizacija - ističe Galijašević.

Napominje da zato mora ozbiljnije da se radi na zaustavljanju svih tih organizacija u vehabijskim naseljima.

foto: Kurir

I dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović upozorava da je Bosnićev izlazak iz zatvora bezbednosni rizik i opasnost po nemuslimansko stanovništvo na tom prostoru.

- S obzirom na njegove radikalne islamističke stavove i direktnu povezanost sa ISIS, može se očekivati da će nastaviti s terorističkim aktivnostima, a naročito sada, podstaknut preuzimanjem vlasti od strane talibana u Avganistanu, gde su im na određen način SAD dale vetar u leđa. Upravo ovakvi pojedinci, kojih ima oko sedam-osam odsto u BiH i gde postoji preko 80 naselja džihadista, priželjkuju sličan scenario na Balkanu, prvenstveno u BiH, KiM, delovima Srbije i Crne Gore. Ovo je dovoljan razlog da sistem nacionalne bezbednosti Srbije pojača svoju aktivnost, kao što to već čini - kaže Bjegović.

Marija Đorić, stručnjakinja za terorizam

Videćemo posledice dešavanja u Avganistanu i kod nas

Marija Đorić, stručnjakinja za terorizam, smatra da će dešavanja u Avganistanu svakako imati određene posledice ne samo u Evropi i svetu već i kod nas.

foto: Privatna Arhiva

- Posebno će biti interesantno to što će određeni broj Avganistanaca biti lociran u komšiluku, što može biti određen bezbednosni izazov za naš region i Srbiju. Osim toga, obnova talibanskog režima će biti vetar u leđa mnogim ekstremistima širom sveta, uključujući i one iz našeg regiona. To će posebno biti motivaciono za nekadašnje teroriste koji su se pridružili ID i Al Kaidi i koji će u Avganistanu videti novi raj za terorizam i ekstremizam. Upravo zato moramo raditi na prevenciji radikalizacije, a kad je reč o osuđenim teroristima, sva pažnja trebalo bi da bude usmerena na njihovu deradikalizaciju, što je proces koji traje i nikad nije izvestan.

Putin apelovao

Sprečiti dolazak boraca prerušenih u izbeglice iz Avganistana

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je da se spreči dolazak izbeglica iz Avganistana, među kojima bi mogli da se kriju "prerušeni borci", posle talibanskog preuzimanja zemlje. On je na sastanku sa zvaničnicima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija rekao da zapadni partneri insistiraju na tome da se prihvate izbeglice u zemljama centralne Azije dok ne dobiju vizu za SAD ili druge zemlje.

- Ali ko može da bude skriven među tim izbeglicama, kako možemo znati - pitao se on i ocenio da bi stotine, odnosno stotine hiljada ili čak milioni ljudi mogli da žele da napuste teritoriju Avganistana.

foto: Printscreen/RTS

Putin je ukazao da nekoliko bivših sovjetskih republika u centralnoj Aziji dele granicu sa Avganistanom i Rusijom, te rekao da bi tako "borci prerušeni u izbeglice mogli da stignu na rusku teritoriju".

- Rusija ne želi te elemente iz Avganistana ili drugih zemalja - zaključio je Putin i podsetio da se njegova zemlja godinama borila protiv ekstremističke gerile na Kavkazu.

Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA