BILAL BOSNIĆ IZLAZI NA SLOBODU: Vođa vehabija u BiH odrađuje poslednje dane zatvora
Foto: Youtube/Printscreen

uhapšen 3. septembra 2014.

BILAL BOSNIĆ IZLAZI NA SLOBODU: Vođa vehabija u BiH odrađuje poslednje dane zatvora

Bosna i Hercegovina -

Husein Bilal Bosnić, jedan od najopasnijih radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, za dve nedelje izlazi na slobodu.

Neformalni vođa tamošnjih vehabija u sudskom postupku osuđen je zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti i organizovanja terorističkih grupa za ratovanje na strani Islamske države u Siriji i Iraku na sedam godina zatvora. Kako je uhapšen 3. septembra 2014., a u kaznu zatvora uračunat mu je i boravak u pritvoru tokom suđenja, Bosnić bi za dve nedelje, 3. septembra trebalo da napusti zatvor u Vojkovićima, piše Dnevno.hr.

Bosnić je i ranije pokušao da napusti zatvorsku ustanovu, ali bosanske vlasti tome su doskočile izmenom zakona koji je onemogućio prevremeno puštanje osoba osuđenih za dela u vezi sa terorizmom.

Bosnić je bio glavni regruter Islamske države za Balkan

Bosnić, danas 49-godišnjak, rođen je u mestu Bužim u severozapadnoj BiH, a kao mladić se sa porodicom preselio u Nemačku. Tamo je došao u kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom unutar sunitskog islama. Kad je izbio rat u BiH vratio se u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsecali glave.

Posle rata se posve okrenuo veri, povukao se u mesto Gornja Maoča gde je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta. Pretpostavlja se da je pokret preuzeo 2013. godine kada je njegov prethodnik Nusret Imamović otišao u Siriju da se bori na pobunjeničkoj strani. Tada, kako stoji u presudi, postaje i glavni regruter Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe sa regrutovanjem 50 italijanskih državljana.

Zanimljivo, prilikom izricanja presude Sud BiH je Bosniću kao olakšavajuću okolnost uzeo činjenicu da ima čak 18 dece iz brakova sa nekoliko žena. Prošle godine doživeo je tragediju, sin Muhamed i brat Omer su se utopili u reci Sani, a Bosnić je tada, uz velike mere sigurnosti, pušten iz zatvora kako bi učestvovao u poslednjem ispraćaju.

Kurir.rs/Dnevno.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track