Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

anketa

KOSOVO JE SRBIJA: Za bezuslovno priznanje nezavisnosti pokrajine samo 3 odsto građana Srbije

Politika
> 16:13h

Stavovi građana Srbije o pitanju Kosova pokazuju da su građani i dalje strogo protiv priznanja nezavisnosti, kao što to pokazuju sva istraživanja rađena u prethodnim godinama, ali su nešto fleksibliniji u pogledu pojedinih rešenja u kojima bi Beograd napravio neke ustupke Prištini i zauzvrat nešto i dobio, pokazalo je onlajn panel istraživanje javnog mnjenja pod nazivom “Šta Srbija misli”, a prenosi list “Danas”.

Kao najprihvatljivije rešenje za pitanje Kosova građani Srbije vide mogućnost da Srbija ne prizna nezavisnost, ali da dopusti Kosovu ulazak u Ujedinjene nacije i zauzvrat dobije ubrzanje procesa ulaska u Evropsku uniju, dok je mogućnost priznanja nezavisnosti i dalje potpuno neprihvatljiva za više od dve trećine građana.

Onlajn panel istraživanje u organizaciji Novog trećeg puta pokazalo je da više od dve trećine građana izričito protiv priznanja nezavisnosti Kosova i eventualnog rešenja o razmeni teritorija, dok su u nešto manjem procentu protiv priznanja nezavisnosti u “zamenu” za Sever Kosova, specijalni status manastira, veće investicije za Srbiju ili brži ulazak u EU.

Ilustracijafoto: Nemanja Nikolić

Ispitanicima u istraživanju je ponuđeno sedam eventualnih rešenja za problem Kosova, a tražili su se njihovi odgovori da li bi neko od ovih rešenja podržali na referendumu.

Najniži stepen podrške zabeležila je opcija bezuslovnog priznanja Kosova – sa tri odsto za ovakvo rešenje i 73 odsto protiv.

Slično je i sa predlogom za razmenu teritorija kojom bi Srbija priznala nezavisnost Kosova, ali i predala Preševo, Bujanovac i Medveđu u zamenu za Sever Kosova. Izričito protiv ovakvog rešenja je 71 odsto građana.

Rešenje u kojem bi Srbija priznala nezavisno Kosovo, a zadržala sever Kosova, podržalo bi sigurno četiri odsto, protiv bi sigurno bilo njih 51 odsto i verovatno dodatnih 27 odsto građana. Potpuno priznanje Kosova uz eksteritorijalnost manastira sigurno bi prihvatilo svega četiri odsto ispitanika, protiv bi sigurno bilo 53 odsto.

Kada su u pitanju rešenja koja bi podrazumevala priznavanje nezavisnosti Kosova i dobijanje dodatnih pogodnosti u vidu investicija ili ubrzanog puta u EU, ni tu nije primećena razlika u odnosu na prethodna rešenja, tako da 54 odsto ispitanika sigurno ne bi podržalo priznavanje Kosova za ogromne investicije, 25 odsto verovatno ne bi podržalo, osam odsto nije sigurno, a verovatno bi podržalo osam odsto njih, dok bi sigurno za bilo samo pet odsto.

Priznavanje nezavisnosti Kosova za ubrzan put u EU podržalo bi pet odsto, verovatno bi podržalo devet odsto, nije sigurno da li bi podržalo njih devet odsto, a verovatno i sigurno bi protiv bilo 27 odsto, odnosno 52 odsto.

Ilustracijafoto: Nemanja Nikolić

Poslednje rešenje podrazumevalo je situaciju u kojoj Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali dopušta ulazak Kosova u UN, a zauzvrat dobija ubrazni put u EU. Kod ovog rešenja vidi se značajna razlika u podršci u odnosu na prethodne predloge, tako da bi sedam odsto sigurno prihvatilo ovakvo rešenje, a čak 24 odsto bi verovatno prihvatilo, 19 odsto je trenutno uzdržano, 23 odsto bi verovatno bilo protiv, a 28 odsto bi sigurno bilo protiv i ovog rešenja.

Istraživanje je sprovedeno od 22. do 31. jula na reprezentativnom uzorku od 1.067 punoletnih građana,a teme koje su obuhvaćene ovim istraživanjem su proces vakcinacije u Srbiji, reakcija vlasti na probleme izazvane pandemijom, ali i odnos građana prema NATO, EU i pitanju Kosova.

(Kurir.rs/Kosovoonline/Danas)