POKRET ZA KOSOVO I METOHIJU U SRBIJI ODLUČAN: Prekinuti razgovore s Prištinom dok se potpuno ne sprovede Rezolucija 1244 SB UN
Foto: RTV Printscreen

protestno pismo

POKRET ZA KOSOVO I METOHIJU U SRBIJI ODLUČAN: Prekinuti razgovore s Prištinom dok se potpuno ne sprovede Rezolucija 1244 SB UN

Politika -

Izvršeno je preko 230 slučajeva nasilja, zastrašivanja, pljački, fizičkih napada, koji za isključivi cilj imaju stvaranje osećaja nesigurnosti kod preostalih Srba

Pokret za Kosovo i Metohiju u Srbiji, koji okuplja preko 20 zavičajnih udruženja sa Kosova i Metohije sa članstvom od preko 90 hiljada članova, uputio je protestno pismo zbog nereagovanja svetske zajednice na zlodela i I‹ršenja osnovnih ljudskih prava i slobode srpskog i drugog nealbanskog naroda na Kosovu i Metohiji od strane Albanaca i albanske terorističke organaizacije tzv. "ovk".

U saopštenju Pokreta koje je upućeno svim ambasadama u Beogradu i kancelariji EU u Srbiji, podseća se da se ova teroristička organizacija licemerno presvukla u uniforme policije i vojske tzv. "Kosova" a sve uz saglasnost medunarodne zajednice.

"Vaše ne reagovanje i ćutanje na sva ta zlodela kojim je ugrožen srpski i drugi nealbanski narod na Kosovu i Metohiji, u najmanju ruku govori, da ste nezainteresovani za srpsku patnju ili da Albanci to sprovode uz vašu saglasnost.

Predsednik Srbije Aleksaridar Vučić predao je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku spisak i fotografije od preko 80 zvanično evidentiranih slučajeva zločina i zlodela. Isti podatak sa zvanično evidentiranim slučajevima nasilja je predao i šefu dipolomatije EU Žozepu Borelju", navodi se u saopštenju Pokreta.

"Prema podacima kojim raspolaže naš Pokret, a na osnovu verodostojnih informacija sa terena izvršeno je još preko 230 slučajeva nasilja, zastrašivanja, pljački, fizičkih napada, koji za isključivi cilj imaju stvaranje osećaja nesigurnosti kod preostalih Srba i konačnog donošenja odluke o njihovom trajnom napuštanju Kosova i Metohije, a koji iz straha od odmazde nisu prijavljeni.

Kosovska Mitrovica, Goran Vesić
foto: Facebook Printscreen/ Goran Vesić

Nedopustivo je i licemerno da se u izveštajima koji se podnose SB UN i Evropskom parlamentu, prikazuje statistički znatno manji broj incidenata, jer je srazmerno ograničenoj slobodi kretanja Srba, po shvatanju podnosilaca izveštaja, smanjen broj incidenata na štetu Srba, njihove imovine i Srpske pravoslavne crkve. Radi podsećanja navodimo samo deo evidentiranih poslednjih zločina i zlodela koji pretstavljaju etničke i verske napade na Srbe i SPC, čiji je krajnji cilj zastrašivanje i etničko čišćenje Srba koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji.

lzvršenjem ovih zločina i zlodela od strane Albanaca i albanske terorističke organizacije, stradalo je više od 15 Ijudi od kojih je nekoliko izgubilo život a ostali su povređeni ili životno ugroženi, verski objekti SPC napadnuti, opljačkani i oskrnavljeni a na kojima posle tog čina, ostaju ispisani graffiti: "Albanija UĆK".

U saopštenju Pokreta se ističe da je napadnuta i lična imovina, pokradena stada ovaca i goveda. Sasvim je jasno da je u ovakvom okruženju postalo nesigurno poslati dete u školu, izaći na njive i obradivati, otići do prodavnice ili sedeti u restoranu...

Ovo sve najbolje ilustruje poslednji primer, Dragice Gašić prve srpske povratnice u Đakovicu, kojoj je kamenovan stan, lepljene sIike mrtvih Ijudi, zabranjeno joj da ugradi blindirana vrata na svom stanu, ne dozvoljava joj se da kupi osnovne životne namirnice u prodavnicarn a koje isključivo drže Albanci.

Na udaru Albanaca: Dragica Gašić
Na udaru Albanaca: Dragica Gašić foto: Kancelarija za KiM

"Ovakav primer ogoljenug fašizma nije zabeležen u novijoj svetskoj istoriji. Iz svega navedenog očigledano proizilazi da je medunarodna zajednica inferiorna i nezainteresovana da zaštiti spski i drugi nealbanski narod na Kosovu i Metohiji, koji iz dana u dan živi sa sve većim strahom, bez ikakve zaštite i egzistencije", navodi se u saopštenju.

Kako je ozbiljno ugrožen opstanak í povratak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u posed svoje imovine na celoj teritoriji Kosova i Metohije, Pokret za Kosovo i Metohiju u Srbiji zahteva od SAD, Evropske unije i šire medunarodne zajednice, kao i državnog rukovodstva Republike Srbije da se:

1. U cilju zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva hitno i bez odlaganja ispoštuje Rezolucija SB UN 1244, kojom je predviđeno da se u srpskim sredinama vrati 999 policajaca i vojnika, radi zaštite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i njihove imovine.

2. Dok se ne sprovede Rezolucija SB UN 1244, da se prekinu svi dalji pregovori izmedu Beograda i Prištine, jer postizanje bilo kakvog dogovora, izvan Rezolucije 1244, ne daje garanciju zaštite srpskog i nealbanskog stanovništva i njihove imovine kao i zaštite objekata Srpske pravoslavne crkve (SPC).

3. Da se prekinu svi pregovori između Beograda i Prištine dok se ne privedu pravdi svi albanski počinioci zločina i zlodela učinjenih nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom, skrnavljenje i plačkanje verskih objekata, srpkih škola i druge imovine.

Očekujemo da će ovakav vid komunikacije i naši zahtevi uticati na promenu stava i odnosa medunarodne zajednice prema zaštiti srpskog življa na Kosovu i Metohiji u pogledu njihove Iìčne ì imovinske sigurnosti, navodi se u saopštenju Pokreta za Kosovo i Metohiju u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track