Foto: Profimedia

LJUDI NE PRESTAJU DA SE ČUDE

SVEKRVA MLATILA KRVAVOM SUKNJOM MLADE PRED SVIMA! Pojavle se slike BIZARNOG običaja nakon prve bračne noći i razbesneo mnoge!

Zanimljivosti
> 20:36h

Pokazivanje čaršava u ranim jutarnjim časovima nakon prve bračne noći uobičajena je tradicija na Kavkazu, ali u drugim kulturama.

U strogo patrijarhalnim društvima ovaj arhaični običaj se zadržao do dana današnjeg. Krv na odeći ili čaršavu pruža dokaz rodbini da je došlo do ispunjenja bračne obaveze.

foto: Shutterstock/paralisart

Tada se porodice mladenaca okupljaju da čestitaju mladom bračnom paru kad vide krvave mrlje i tek posle toga se bračni ritual smatra dovršenim.

Ako nema krvi, žena bi mogla da bude izopštena i vraćena roditeljima kao „oštećena".

Posle toga se smatra razvedenom i često joj je teško da se ponovo uda - mogla bi i da bude zlostavljana u roditeljskom domu.

Snimak ovog rituala zabeležen je nedavno i objavljen na društvenoj mreži TikTok. Šokirani korisnici društvenih mreža iz raznih delova sveta nisu mogli da veruju da se ovaj običaj i dalje poštuje u nekim kulturama. Najčešći komentar ispod video-klipa je: "Hvala bogu što ne živim u ovom delu sveta".

foto: Printscreen/TikTok

Naime, aktivisti za ljudska prava u Azerbejdžanu kažu da je tradicija svedočenja prvoj bračnoj noći i paradiranje čaršavom i dalje naširoko rasprostranjena u ruralnim delovima zemlje. Inače, suknju pokazuje uglavnom mladoženjina majka, odnosno svekrva.

foto: Printscreen/TikTok

Takođe, ponekad pre venčanja ženu pregleda „specijalista" kako bi se uverio da je i dalje devica.

Ovu proceduru oštro osuđuju vodeće međunarodne organizacije. Prošle jeseni, UN i SZO pozvali su na okončanje ove prakse - koja se i dalje sprovodi u najmanje 20 zemalja - nazvavši je ponižavajućom i traumatičnom za žene.

U saopštenju se pominje i da medicinska nauka ne priznaje koncept „devičanstva" i da on postoji samo u društvenim, kulturnim i religioznim verovanjima.

foto: Printscreen/TikTok

Kurir.rs/I.B/Blic žena

Bonus video: