KURIR TELEVIZIJA

NA ULICAMA SU NAPUŠTENI VLASNIČKI PSI, A NE LUTALICE! Istraživali smo zašto dolazi do napada na čoveka i kako taj problem rešiti

Društvo

Nakon što je pas šarplaninac ubio vlasnicu u Kragujevcu, postavlja se pitanje kako se zaštititi od pasa, koji neretko napadaju i prolaznike na ulici. Istraživali smo - kako na vreme prepoznati agresivnost i sprečiti takve tragedije.

Dok je šetala ulicom, pre nekoliko godina, napao ju je čopor pasa. Kaže da ih ničim nije izazvala.

- Prosto onako kidisali su, išli su prema meni, jedan čovek mi je pomogao. Uspela sam da se odbranim, ali stres mi je ostao, tako da na kilometar bežim od pasa - rekla je Vesna, žrtva napada.

foto: Kurir televizija

Sumnju da na ulici napadaju lutalice odbacuju u “Veterini Beograd” ističući da ih odavno nema, već da su u pitanju napušteni psi.

- To su zapravo vlasnički psi koji nisu čipovani i ne znamo ko je vlasnik, vidimo da su odnegovani, ali uplašeni, takvi psi umeju da odreaguju - kaže Budimir Grubić, direktor JKP “Veterina Beograd.

foto: Kurir televizija

Pokazatelji su rezervisanost, ukočenost, zatvorena usta. Osim zapuštanja, agresiju izaziva i maksimalna posvećenost psu.

- Treba da se drži distanca, gde spava pas, gde spava čovek i tako nećete doći u situaciju da delite sa njim taj životni prostor da on sutra uzurpira vaš trosed i da vi pođete da sednete i da on zareži. Savet je udomljivati i kupovati pse koji nisu previše plašljivi, ali ni agresivni, a najstaloženije i privržene su ženke - rekao je Siniša Renovica, dreser i odgajivač pasa.

foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU