Foto: Kurir Televizija

mere

GORDANA PLEMIĆ O NATALITETU Mame moraju znati da neće dobiti otkaz ili biti prebačene na gori posao kada se vrate sa porodiljskog

Društvo

Finansijska pomoć je vrlo važna ali je, sa druge strane, za povećanje nataliteta jako bitno da porodice imaju i sistemsku podršku kada je u pitanju zdravstveni sistem, obrazovanje i socijalni program, kaže za Kurir Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

- Finansijska pomoć je jako važna, ali je bitna i celokupna klima - da mame kada se vrate sa odsustva znaju da neće ostati bez posla ili biti prebačene na slabije plaćene poslove, da znaju da će njihova deca imati kvalitetnu zdravstvenu negu i obrazovanje. Nije istina da mladi ne žele da imaju decu, oni samo odlažu taj trenutak zbog opšte klime i uslova. Za žene predstavlja stres kada ne znaju šta će ih dočekati nakon porodiljskog, a imaju još jednog člana porodice o kojem moraju da misle. Moramo da napravimo takav sistem da bude podrška porodici - navodi ona i dodaje da je današnja porodica u težem položaju nego ranije.

foto: T.Ilić

- Promenio se život. Porodice su nekada bile više na okupu. Postoji izreka da jedno dete gaji celo selo, a danas to nije tako. To je samo na roditeljima, koji pored ovoga moraju da odgovore i brojnim drugim zahtevima društva - zaključuje Plemićeva.

(Kurir.rs)