AUTORSKI TEKST MINISTRA RATKA DMITROVIĆA ZA KURIR: Deca, odavno, nisu naše najveće bogatstvo!
Foto: Nemanja Nikolić

ministar za brigu o porodici i demografiju

AUTORSKI TEKST MINISTRA RATKA DMITROVIĆA ZA KURIR: Deca, odavno, nisu naše najveće bogatstvo!

Društvo -

Da, Srbi su narod koji nestaje. Čak ubrzano nestaje. Prošle godine, u odnosu nataliteta i mortaliteta, izgubili smo 55.000 ljudi. To je grad veličine Užica ili Šapca. Jeziv podatak. Ako je za utehu, a nije i ne treba da bude, Srbi po ovome nisu izuzetak. Kod nas je stopa rodnosti 1,5 ( prosta reprodukcija je, razume se, na 2,1) ali ni jedan narod u Evropi nema stopu rodnosti ni 1,9. Svi padaju, nestaju. Kod velikih, mnogobrojnih naroda-Nemaca, Poljaka, Italijana, Francuza-demografski problem je manje vidljiv i lakše se podnosi ali kod nas je gore navedena brojka deprimirajuća, deluje ubitačno.

natalitet, bebe, deca
foto: Shutterstock

Šta država može da uradi kako bi zaustavila ovaj trend? Pre svega da se razumemo; novac koji bi država delila s ciljem stimulisanja rađanja, ne može da bude presudan. Ima svoju važnost, ali je daleko od presudnog elemnta. Evo primera Danske, jedne od najbogatijih zemalja Evrope; Danska doživljava demografski slom, ulaže ogroman novac da bi ohrabrila, podstakla rađanje, ali ne vredi. Stopa rodnosti tamo je kao u Srbiji. Slično je u Švedskoj, Norveškoj, opet izuzetno bogatim zemljama. I te nacije nestaju, tope se.

jahta, luksuz
foto: Profimedia

Problem savremene evropske i srpske demografije je u sferi svesti. Deca odavno nisu naša najveća vrednost, najveće bogatstvo. Civilizacijski hod i savremeni način života srušili su tu vertikalu. Prevladao je hedonizam. Nama su brendovi, putovanja, bankovni računi, stambeni i poslovni kvadrati, čamci, automobili, jahte...važniji od dece. Budimo realni i priznajmo to. Najviše dece u Srbiji rađa se u porodicama skromnih primanja, oskudnih materijalnih mogućnosti a najmanje u onim porodicama koje smatramo bogatim ili izuzetno bogatim.

I šta država tu može da uradi? Ne postoji, nema provereno dobitne formule, čija bi primena garantovala pozitivan rezultat. Problem je izuzetno složen i kompleksan. Moje ministarstvo i ja, u saradnji s predsednikom Vučićem, radimo na nekim merama koje bi, verujemo, mogle da smanje demografski pad i stvore pretpostavke za izlazak na put oporavka, ali još uvek ne mogu da govorim o detaljima.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track