Foto: Profimedia, Shutterstock

odlična podela

ZNAJU KINEZI ŠTA VALJA: Ishrana po principu JINA i JANGA pomaže da nađete svoju fizičku ravnotežu

Žena

Drevno verovanje Kineza ističe kako ravnotežu organizma možemo postići određenim namirnicama.

Ovo je njihov osnovni princip kog se drže vekovima. Tradicionalna medicina Kineza postavljena je na principu materije i energije, koji čine jedinstvo - to je naš organizam.

foto: Profimedia, Shutterstock

Svi imamo životnu energiju, odnosno či, koja se sastoji od Jina i Janga. Njihov disbalans nastaje zbog stresa i raznih ekstrema iz okoline, ali i zbog nedovoljnog kretanja i loše ishrane.

Za zdravlje je, naravno, ključna njihova ravnoteža. No, kad nje nestane ili se nešto poremeti, znači da sve skupa treba vratiti u ravnotežu - a to je moguće i hranom. Ona je podeljena u te dvi kategorije, koje takođe valja konzumirati uravnoteženo.

Jang hrana je vruća, začinjena, Jin je lagana i hladna

Kroz te dve kategorije posmatraju se i karakteri ljudi - osobama koje su više Jang više će odgovarati Jin hrana, odnosno lagana, hladna, kuvana, sa manje kalorija i više povrća.

U skladu s tim, Jin osobama više treba Jang hrana, a ona je toplija, začinjena, ima više kalorija, jača i slično.

Ako je osoba jela previše Jang jela, biće joj prevruće pa će osećati euforično i napeto. Ovaj tip osobe je više dinamičan, konstantno zaposlen pa ne vole biti besposlene. Glasnije su i aktivnije, često žedne.

foto: Profimedia

Ako osoba ima višak Janga, tu su Jin namirnice - ječam, soja, pirinač, kukuruz, krompir, blitva, spanać, a od pečuraka šampinjoni. Od voća tu su banane, lubenice, kruške, mango, jabuke, dinja i limun.

Jang osobama odgovaraće i sveži sir, kiselo mleko, pavlaka, soja sos i zeleni čaj.

Sa druge strane, Jin osobe su sklone niskom pritisku, više su spori tipovi. Njima za balans trebaju sljedeće Jang namirnice - pšenica, grašak, zeleno povrće, kupus, mahune, luk, kupus, paradajz.

Odgovaraće im i orasi, kajsije i mandarine, ananas i smokve. Od mesa preporuka su svinjsko meso, jagnjetina, junetina, jaja, riba i jaja. Uopšteno, Kinezi Jang hranu preporučuju i trudnicama i onima koji su neispavani ili anemični. Jin hranu, laganiju, preporučuju nervoznima i onima koji imaju glavobolje.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video: