Foto: Privatna Arhiva

odlučno

RADOSLAV MILOVANOVIĆ O NELEGALNIM DOMOVIMA ZA STARE: Dementne često lišavaju slobode, krše zakone i ugrožavaju ŽIVOTE ljudi!

Društvo

Dom za stare "Lela i Franc" iz Negotina, u kojem je u utorak jedan od štićenika (61) izvršio samoubistvo, nema dozvolu za pružanje domskog smeštaja odraslim i starijima licima i nikada nije ni imao licencu, saznaje Kurir!

foto: Printscreen Facebook

Nadležna inspekcija je zbog ilegalnog pružanja usluge domskog smeštaja više puta donosila rešenje o zabrani rada ovog doma, ali je ovaj nelegalni dom bez probelma radio sve do tragičnog dana kada je muškarac oduzeo sebi život skočivši sa prozora svoje sobe u potkrovlju!

Ovaj uznemirujući događaj otvorio je pitanje ilegalnih domova za stare, njihovog poslovanja i bezbednosti.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih (PUSZ), kaže za Kurir da su nelegalni domovi "karcinom socijalne zaštite", a da ih i u Srbiji ima na desetine.

- U nelegalnim objektima se krše mnogi zakoni, ugrožavaju prava građana, dementni se često lišavaju slobode, zloupotrebljava se službeni položaj, i iz čistog koristoljublja, nestručnim radom se ugrožavaju ljudski životi. Više puta smo došli do saznanja da se u takvim objektima potpisuju ugovori o doživotnom izdržavanju sa korisnicima, što je sukob interesa i krivično delo - navodi Milovanović i dodaje da je "evidentno da su u nelegalnim domovima uslovi jako loši, da nemaju stručno osoblje, da im se ne pruža obavezna zdravstvena zaštita, da nemaju pomoć socijalnih radnika i pravnika".

foto: Shutterstock

Milovanović ističe i da je to udruženje zadnjih šest godina prjavljivalo sve objekte koji nelegalno pružaju domski smeštaj najstarijoj populaciji i da gotovo nikad nisu dobijali odgovore šta su institucije po tim prijavama uradili.

- Iako se pojedinim nelegalnim domovima izda rešenje o zabrani rada oni ne prestaju sa nelegalnim radom, tako da ima onih koji na taj način funkcionišu zadnjih deset godina. Postavlja se pitanje čiji je interes da nelegalni domovi rade bez ispunjenja tehničkih uslova i u potpunom neskladu sa zakonom. Potpuno je jasno da pored neispunjavanja obaveza prema najsatarijoj populaciji kada je na domskom smeštaju krše se i sve obaveze prema državi u pogledu plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene, poreza na dobit i slično - navodi Milovanović koji nam je dostavio i spisak domova koje su prijavljivali.

ČINJENICE/Nelegalni domovi za stare

-"Kod Lipe", Sremska Mitrovica

- Privatna kuća Hajnalke Bodor, Subotica

-"Sveta Katarina", Palić

- "Borika" (ima dva objekta za koje nije dobio dozvolu), Subotica

-"Royal Dom", Beograd

-"Vila Sfera", Pančevo

-"Dom Petrović", Aranđelovac

-"Nina plus", Beograd

-"Epikur", Beograd...

*Domovi koji je PUSZ prijavljivalo

Kurir.rs/R. K.