Foto: Profimedia, screenshot

Hteo trofej po svaku cenu

KAKO JE TAPI HTEO DA NAMESTI FINALE SA ZVEZDOM U BARIJU? O tome su govorili Vladimir Cvetković i Dika Stojanović

Fudbal

Bernard Tapi, koji je preminuo jutros u 78. godini, ostaće upamćen ljubiteljima fudbala u Srbiji i po tome što je bio predsednik Olimpika iz Marseja 1991. godine kada je ovaj klub igrao finale Kupa šampiona protiv Crvene zvezde u Bariju.

Zvezda - Metalac

Sjajno je Zvezda odigrala u Bugarskoj, pobedila Ludogorec, i sad rasterećena čeka meč s Metalcem (20.00). Veliki je favvorit - kec je 1,10, a Sigurna pobeda 1,68.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Metalac.

Tapi je bio osuđivan zbog nameštanja utakmca, proveo je u zatvoru osam meseci, bio i dve godine uslovno kažnjen. Svojevremeno su njegovom klubu oduzimani i trofeji. Ipak, na kraju je ostvario cilj, sa Olimpikom je 1993. godine postao prvak Evrope.

Dve godine ranije Olimpik je takođe bio u prilici da postane šampion Starog kontinenta. Tada se u Bariju kao nepremostiva prepreka pojavila Crvena zvezda.

Mnogo godina kasnije pojedini učesnici pričali su da je Tapi pokušao da kupi finale.

Tehnički direktor Crvene zvezde u vreme finala u Bariju 1991, Vladimir Cvetković, pre više godina potvrdio da je na ljude iz kluba vršen pritisak da "prodaju" tu utakmicu. On je tvrdio da je pritisak stizao direktno od ljudi bliskih Tapiju.

"Odbio sam ponudu da prodam finale u Bariju! U startu sam presekao. Nema ništa od toga "ali". Rekao sam: igraćemo za narod, igraćemo za Srbiju. Nisam želeo da neko te moje reči protumači kako Cvele hoće da se prikaže kao heroj. Učinio sam samo ono što mi je nalagala moja savest, ljubav prem Srbiji, ovom narodu, svojoj deci i budućim generacijama Zvezde", rekao je o toj nepristojnoj ponudi Cvetković u intervjuu za "Ekspres".

Na istu temu progovio je i Stevan Dika Stojanović, golman i kapiten tadašnje ekipe.

"Nakon upoznavanja, objasnili su mi na čistom srpskom da je predsednik Olimpika Bernar Tapi odlučio da ne rizikuje sa finalnom utakmicom i da je crna torba puna novca koji je namenjen meni. Rekao sam im da u timu ima mnogo većih zvezda od mene, ali oni su insistirali da baš ja uzmem novac. Okrenuo sam se i bez reči krenuo ka vratima sobe, a oni su mi pretili da će u slučaju pobede Olimpika svima razglasiti da je golman Crvene zvezde uzeo novac i da su bili sigurni u trijumf. Olimpik je bolji i sigurno će pobediti, zato je i tebi bolje da uzmeš novac, ponavljali su uglas", objasnio je jednom prilikom Stojanović.

Kurir sport