Foto: Foto Andrej Mlakar/Kurir

Neizvesno

IZBORI U ČEŠKOJ PREBROJANO DVE TREĆINE GLASOVA: Vodi stranka premijera Andreja Babiša! Koalicioni partneri daleko od cenzusa

Planeta
> 18:57h

Na parlamentarnim izborima održanim u petak i danas u Češkoj, nakon prebrajanja glasova sa dve trećine birališta sa 29,4 odsto glasova vodi vladajuća stranka ANO premijera Andreja Babiša ali partije sa kojima bi mogla da sastavi vladu, zasad ne prelaze izborni prag od pet odsto.

Dve koalicije koje su formirale stranke desnog centra i liberali osvojile su ; "Zajedno" 25 odsto glasova a koalicija Pirata i nezavisnih gradonačelnika STAN 14,10 odsto i bliže se kako su najavljivali pred izbore cilju da osvoje tesnu većinu mandata u novom sazivu Poslaničkog doma.

U Češkoj se kao poslednji broje glasovi iz velikih gradova koji su uporište stranaka te dve koalicije desnice i centra, dok su levica, ekstremisti i Babišovi populisti u gradovima slabiji.

Na četvrtom mestu kao poslednja stranka koja ulazi u novi saziv donjeg doma su češki radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija sa trenutno osvojenih 10,54 odsto glasova.

Prvi put od pada komunističkog režima 1989. godine u parlamentu izgleda neće biti Češka socijaldemokratska stranka i nereformisani komunisti, zahvaljujući čijoj podršci je Babišova manjinska vlada vodila zemlju protekle četiri godine.

Prva prognoza ishoda izbora na osnovu prebrojanih glasova sa petine birališta koju je objavila televizija CNN Prima daje tesnu izbornu pobedu Babišovoj ANO sa 27,75 odsto glasova, druga je koalicija Zajedno koju čini Gradjanska demokratska stranka, Hrišćanska demokratska unija - Češka narodna stranka i liberali iz TOP09 sa 26,44 odsto glasova.

Na trećem mestu je Piratska stranka u koaliciji sa nezavisnim gradonačelnicima STAN koji bi osvojili 15 odsto glasova a poslednji ko bi ušao u parlament su češki ekstremisti sa otprilike istim brojem mandata kao na izborima 2017. godine, oko 10 odsto osvojenih glasova.

Debakl tradicionalne levice, socijaldemokrata i komunista, zahvaljujući kojoj je opstajala dosadašnja Babišova vlada nagoveštava mučne pregovore da se sastavi buduća vlada, bez obzira što je predsednik Češke Miloš Zeman pozvao pred izbore da gradjani glasaju za Babiša i najavio da će suprotno običajima ignorisati koalicije, čak i ako pobede na izborima i prva dva pokušaja da sastavi vladu daće sadašnjem premijeru Babišu.

Odziv birača na ovim izborima za Poslanički dom u Češkoj bio je veći nego na prethodnim i na osnovu do sada prebrojanih glasova dostigao je 64,42 odsto.

Rezultati izbora i broj mandata koje su osvojile stranke biće poznat kasnije večeras.

Premijeru Andreju Babišu očigledno nije na izborima naškodila ni poslednja afera iz Pandorinih papira kada je pre ulaska u politiku vrlo komplikovano preko ofšor kompanija kupio za 15 miliona evra luksuzne nekretnine u Francuskoj a tvrdio je već kao ministar finansija da on nema nikakve ofšor kompanije.

Neposredno pred izbore je medjutim Babiš kazao da ako on ne bude mogao da sastavi vladu da će se povući iz politike jer ga ne interesuje da bude u opoziciji već samo da vlada.

Kurir.rs/Beta