Foto: Dado Đilas, Ana Paunković

POLITIKA

ŠTA SE KRIJE IZA POSLOVANJA FIRMI POVEZANIH S LIDEROM SSP: Đilasovi saradnici lažiraju finansijske izveštaje?

Poslovanje firmi Vuka Vučurevića i Aleksandra Bijelića više je nego sumnjivo i ekonomski nelogično, ocenjuju sagovornici Kurira

Politika

Finansijski izveštaji firmi bliskih saradnika lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, "Bejs inovejšen" (Base Innovation d. o. o.) i "Ultradrajv rentakar" (Ultra Drive Rent a car d. o. o.), koje su zvanično u vlasništvu političkog direktora SSP Vuka Vučurevića i Đilasovog bliskog saradnika Aleksandra Bijelića - više su nego sumnjivi i neobjašnjivi, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: Marina Lopičić

Kako je Kurir juče pisao, Đilas preko svojih najbližih političkih saradnika Vučurevića i Bijelića kontroliše dve pomenute firme, čija je delatnost građevinarstvo - "Bejs inovejšen", odnosno rentakar i lizing automobila - "Ultradrajv rentakar". Kapital za ove biznise stečen je, kako se sumnja, mutnim poslovima iz vremena dok je Đilas bio gradonačelnik Beograda, a sada na ovaj način pokušavaju da ga ubace u legalne tokove. "Bejs inovejšen", inače, trenutno kupuje male stare zgrade na atraktivnim lokacijama na Vračaru, koje - nakon otkupa svih stanova ili dogovora sa stanarima - planira da ruši i potom zida višespratnice.

Međutim, ove dve firme su prijavile gubitke u poslovanju. Bijelićeva "Ultradrajv rentakar" imala je u protekloj godini gubitak od 17,28 miliona dinara, ali su i pored toga na ime zarada i ličnih troškova isplatili čak 4,55 miliona dinara iako zapošljavaju tek tri osobe, kako se navodi u finansijskom izveštaju.

foto: Dado Đilas

Firma "Bejs inovejšen", na čijem čelu je Vučurević, dok je u stopostotnom vlasništvu Nevene Kurtović, koja je i jedan od direktora u Đilasovoj drugoj kompaniji "Dajrekt mediji", zvanično upošljava tek jednu osobu. I ova kompanija, ako je verovati zvaničnoj dokumentaciji, nije finansijski stabilna - u prošloj godini prihodovala je tek 40.000 dinara i godinu završila u debelom minusu od 3,03 miliona dinara. Za troškove zarada i ostale lične troškove dali su dva miliona dinara.

Ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje da je ovakav način poslovanja krajnje sumnjiv i ekonomski nelogičan.

- Na prvi pogled, čisto ekonomski je teško objasniti ovakvo poslovanje, a kada ne može sa ekonomske tačke gledišta da se vidi logika, verovatno su u pitanju neke razne kombinacije, to jest mućke, ne bi li se ostvarila neka dobit do koje se ko zna kako dolazi. Sve u svemu, ekonomski nema logike u svemu tome - jasan je Kovačević.

foto: Printscreen Happy

Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, takođe ukazuje da je sve izuzetno sumnjivo:

- Očigledno je da su u pitanju štelovani finansijski izveštaji, jer je, pre svega, upitno kako su uz poslovanje s minusom isplaćivali toliki novac za plate pojedinih ljudi. Više je nego jasno da su firme napravljene za nešto drugo, a ne da bi se bavile biznisom. Ovo je i posao za poreske organe koji bi morali dobro da pročešljaju sve transakcije ovih kompanija kroz koje prolazi ko zna kakav novac. Nešto ozbiljno smrdi u svemu tome.

Kurir.rs/ Foto/Source:Dado Đilas, Ana Paunković