dolijali

KO TREBA DA SE PLAŠI PROVERE PORESKE UPRAVE? Maske padaju! Ovo su profesije koje će posebno biti pretresane!

Društvo
> 18:28h

Poreska uprava krenula je u ozbiljnu akciju razotkrivanja građana koji su imovinu stekli na nelegalan način i uveliko češlja imovinske karte i podatke vlasnika luksuznih nekretnina, najskupljih automobila, kao i onih koji su putovali na egzotične destinacije trošeći za putne aranžmane više od 5.000 evra.

Poreski inspektori će od banaka tražiti podatke o korisnicima stambenih kredita, a kako se nezvanično saznaje posebna pažnja će se obratiti na biznismene, estradne ličnosti, advokate, pa i lekare u privatnoj praksi za koje se sumnja da ostvaruju velike prihode, a ne prijavljuju ih.

O ovoj temi u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji govorili su Biljana Trifunović, poslovni konsultant i Nebojša Perović, advokat.

foto: Kurir televizija

- To se malo digla dževa oko toga da će se proveravati putovanja, a pri tom vi imate na hiljade automobila koji koštaju preko mnogo više od tih 5.000 evra, mislim da je to nešto što ne bi nikako trebalo pričati o tome. Ako imate luksuzne vile i još štošta, onda ne bi trebalo pričati o tome da ima ljudi koji pođu na ta luksuzna putovanja, a da nisu baš nekog preterano dobrog imovinskog stanja, već žele sebi da priušte tako nešto, pa štede i godinama za njih - kaže advokat Nebojša Perović.

On je naglasio i da neće svakoga proveravati, već ako se za tri godine uzastopno uoči razlika u prihodima i imovnom stanju koje je veće od 150.000 evra.

- Postoje prihodi i stečeni prihodi i oni se odnose na sve što je građanin prijavio kao da je stekao kao prihod. Treba i nasledstva prijavljivati. Savet je građanima da prijave i ako su u nasledstvo dobili neko zlato ili novac, da kažu da je to nasledstvo, jer jedinica koja bude proveravala imovinu proveravaće i pokretne i nepokretne stvari. Proveravaće i nameštaje i slike - naglašava Biljana i dodaje:

- Sve se proverava. Poreska uprava ima pravo na sve. Mogu da broje escajg, da gledaju da li je svilena ili obična posteljina - kaže Biljana Trifunović, poslovni konsultant.

foto: Kurir televizija

- To ništa nije novo. Još od 90-ih se najavljuje ta promena - naglasila je Trifunović.

- Velika većina advokata neće biti ni pos lupom, poslednjih godina mladi advokati nikako ne zarađuju onoliko koliko se misli da zarađuju. Ima advokata, a broj je jako mali koji dobro zarađuju. Treba razlikovati estradne umetnike od advokata, ne možemo u isti koš da ih stavljamo. Svi mi znamo da oni privređuju novac iz Evrope. Svi znamo da opštine plaćaju ogromne sume da neki estradni umetnici pevaju. A pevanje po klubovima se ne oporezuje. Mi se bavimo intelekutalnim radom, a ne zabavom - jasan je advokat Perović.

foto: Kurir televizija

- Svi oni koji nemaju dokaz o poreklu imovine treba da se plaše. Prirodna je stvar, to je svuda u svetu uređeno- rekla je poslovna savetnica.

- Ja mislim da oni koji bi trebalo da se plaše, već se plaše. I već regulišu ono što bi trebalo da regulišu - kaže advokat Nebojša Perović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: