Foto: Profimedia

insistiranje rusije

KRISTIJAN ŠMIT SE NEĆE OBRATITI NA SAVETU BEZBEDNOSTI UN: U konačnoj verziji rezolucije o BiH se ne pominje Visoki predstavnik!

Savet bezbednosti UN usaglasilo je tekst rezolucije o BiH, a u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora neće biti pomenuta institucija Visokog predstavnika, prenosi večeras Dnevni Avaz.

Bosna i Hercegovina
> 22:31h

Visoki predstavnik Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom bezbednosti UN. To je, ukratko, epilog višednevnih pregovora koje su članice Saveta bezbednosti UN vodile u Njujorku, navodi list.

U rezoluciji je produžen na još godinu dana mandat Eufora-Altea pošto je, kako se navodi, Savet bezbednosti utvrdio da "situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja pretnju medjunarodnom miru i sigurnosti".

Sednica Saveta bezbednosti o BiH jutros je bila odložena, a kasno danas posle podne saopšteno je da će biti održana sutra u 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Ruska Federacija je, od početka insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlašćenja. Ali, u utorak popodne članice Saveta bezbednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može videti, OHR i visoki predstavnik se nigde ne pominju, navodi RTRS.

U tom telu Ujedinjenih nacija će se svakako čuti i glas Srpske. Vlada je uputila svoj izveštaj, u kojem jasno stoji da je krizu u BiH izazvao niko drugi do bivši i poslednji visoki predstavnik Valentin Incko, nametanjem izmena krivičnog zakona.

Kurir.rs / Beta, RTRS Foto: Profimedia