Foto: Profimedia / ELVIS BARUKCIC / AFP

bez izveštaja ohr

DODIK: Rezolucija je dobar pomak logična jer Savet bezbednosti UN nije imenovao Šmita, ali ne treba likovati!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je rezolucija, prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom bezbednosti, a Viskoki predstavnik (OHR) neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR u BiH, logična, jer Savet bezbednosti nije imenovao Šmita za visokog predstavnika.

Bosna i Hercegovina

Dodik je za Radio Republike Srpske naglasio da se to može posmatrati kao dobar pomak, ali da ne treba likovati.

Da Kristijan Šmit neće podneti izveštaj na sednici Saveta bezbednosti UN, moglo se naslutiti jer Rusija i Kina nisu glasali za imenovanje visokog predstavnika. Logičan sled je, naglašava srpski član Predsedništva BiH, da na sedećim sesijama nema visokog predstavnika i njegovog izveštaja.

Dodik ističe da ostanak misije ALTEA nije problem za Republiku Srpsku, dodajući da u Sarajevu to tumače kao koncept ostanka slabe EUFOR misije, bez visokog predstavnika i to predstavljaju kao razgradnju BiH, što, naglašava, nije tačno.

Dodik poručuje i da nema odustajanja od projekta samostalne Republike Srpske u okviru BiH, najavivši da bi uskoro Parlament Srpske trebalo da razmatra materijale o povlačenju saglasnosti za nadležnosti koje su prenesene na BiH, a koje je već izradio stručni tim.

Govoreći o mogućnosti razgovora sa opozicijom i postizanju jedinstva oko ovih pitanja, Dodik je naglasio da ih on neće pozvati na razgovore.

Poručio je da vladajućoj koaliciji za sve što radi o pitanju vraćanja nadležnosti Republici Srpskoj ne treba opozicija i za utorak najavio novi sastanak stranaka koje čine tu koaliciju.

Naglasio je da su politike Republike Srpske jasne, precizne, ustavne i dejtonske, te da onaj ko misli da bude izvan toga neka bude.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće više davati blanko podršku projektima na nivou BiH i FBiH zbog pokušaja blokade izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i aerodroma u Trebinju.

Naglasio je da izgradnju hidroelektrane Buk Bijela i aerodroma u Trebinju u Sarajevu pokušavaju da blokiraju bez ikakvog razloga, samo da se nanese šteta Republici Srpskoj.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Profimedia / ELVIS BARUKCIC / AFP