Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

stigle kazne

GREŠKA KOJA JE MOGLA DA BUDE IZBEGNUTA: Američka podmornica udarila u podvodnu planinu, mornarica otpustila komandante

Američka mornarica otpustila je trojicu zapovednnika nuklearne podmornice koja je udarila u podvodnu planinu u Južnom kineskom moru.

Planeta

Zapovednik Kameron Aldžilani i još dvojica oficira dobili su otkaz posle istrage prošlomesečnog incidenta kada je USS Konektikat udario u "misteriozni" objekat pod vodom, zbog čega je nedelju dana morao da bude na površini i otplovi do Guama, koji je američka teritorija.

Mornarica je procenila da je posada podmornice "mogla da spreči" sudar sa podvodnom planinom u kome je 15 vojnika pretrpelo manje povrede.

Podmornica se trenutno pregleda i kontroliše u Guamu a kada se popravke završe, krenuće put Vašingtona, prenosi BBC.

Incident se dogodio u trenutku kada su tenzije u tom regionu na visokom nivou, naročito posle dogovora Britanije, SAD i Australije (AUKUS) o nabavci nuklearnih podmornica koji je uznemirio Kinu koja tvrdi da je Južno kinesko more njihova teritorija.

Peking je zahtevao objašnjenje šta američka podmornica traži u njihovim vodama i izrazili su zabrinutost od eventualnog nuklearnog curenja.

Američka mornarica još uvek nije objasnila kako je USS Konektikat uspeo da udari u podvodnu planinu, naročito jer je reč o supermodernoj podmornici vrednoj 3 milijarde dolara, opremljenoj najnovijom i najsofisticiranijom opremom.

Poznavaoci podmornica kažu da "vožnja" ovog plovila nije jednostavna - GPS ne funkcioniše, već kompasi i karte, a kako je Južno kinesko more vrlo prometna ruga, sa trećinom svetske pomorske trgovine koja prolazi preko njega i gde je Kina gradila i vojno utvrđivala veštačka ostrva, mapirano je manje od 50 posto morskog dna, kaže Dejvid Sandvel, profesor geofizike na Institutu za okeanografiju Skrips u Kaliforniji.

"Nije iznenađujuće što možete da naletite na nešto“, rekao je on CNN.

Podmornice mogu da koriste i sonare za "mapiranje" tla ali njihovo korišćenje ima cenu - nisu više nevidljive, što je nešto što su Amerikanci sigurno želeli da budu.

Kurir.rs