AMERIČKA NUKLEARNA PODMORNICA SE ZAKUCALA U OBJEKAT POD VODOM: Misterija na šta je naletela u Južnom kineskom moru! Ima povređenih
Foto: Youtube prtscr / US Defense Today

neobičan ncident

AMERIČKA NUKLEARNA PODMORNICA SE ZAKUCALA U OBJEKAT POD VODOM: Misterija na šta je naletela u Južnom kineskom moru! Ima povređenih

Planeta -

Američka podmornica sa nuklearnim pogonom udarila je u subotu objekat pod vodom u Južnom kineskom moru, potvrdila su dva zvaničnika odbrane.

U nesreći je povređeno nekoliko mornara na brodu USS Konektiket, rekli su zvaničnici. Nijedna od povreda nije opasna po život, navodi se u saopštenju američke Pacifičke flote.

Nije jasno šta je podmornica klase Sivolf (Seavolf) mogla da pogodi dok je bila pod vodom.

"Podmornica je i dalje u sigurnom i stabilnom stanju. Nuklearno pogonsko postrojenje i prostorije USS Konektiketa nisu oštećeni i ostaju potpuno operativni", navodi se u saopštenju.

"Incident će biti istražen." Američka mornarica nije precizirala da se incident dogodio u Južnom kineskom moru, samo da se dogodio u međunarodnim vodama u indo-pacifičkom regionu.

Nesreća se dogodila dok su tenzije između SAD i Kine narasle zbog upada kineske vojske u tajvansku Zonu integracije PVO (ADIZ).

Podmornica Konektiket je delovala u vodama oko Južnokineskog mora dok su SAD i njihovi saveznici izvodili veliku međunarodnu demonstraciju sile u regionu, poznatu kao Kerijer strajk grup 21 (Carrier Strike Group 21). U vežbi su učestvovali brodovi iz SAD, Velike Britanije, Japana, Australije, Kanade i Holandije, uključujući tri nosača aviona.

U subotu je 39 kineskih vojnih aviona, uključujući borbene avione i transportne avione, ušlo u tajvanski vazdušni prostor. Dva dana kasnije, Kina je poslala 56 aviona u roku od 24 sata.

Kurir.rs / CNN, Foto: Youtube prtscr / US Defense Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track