Foto: STR / AFP / Profimedia

politika nulta slučajeva na testu

VELIKI UDAR DELTA SOJA U KINI: Više od 10.000 studenata u karantinu nakon zatvaranja dva velika studentska doma

Kina se suočava sa najvećim udarom delta varijante korona virusa, što na test stavlja tamošnju politiku "nultih slučajeva".

Planeta

Više od 10.000 studenata stavljeno je u karantin nakon zatvaranja dva velika studentska doma u univerzitetskom gradu Žuange, koji je pod upravom grada Dalian u priobalnoj provinciji Liaoning na severoistoku Kine.

Ukupno je u Dalianu, gradu od 7,45 miliona ljudi, od 4. novembra zabeleženo više od 230 slučajeva kovida-19, objavili su zdravstveni zvaničnici, prenosi RT.

U žurbi da zadrže svoju strategiju "nulta slučajeva", vlasti su pooštrile ograničenja, uključujući zatvaranje puteva, i pokrenule kampanju masovnog testiranja širom grada.

Snažna epidemija zaraznijeg soja delta povezana je sa kompanijama koje skladište i posluju sa smrznutom hranom, dok je još jedno žarište otkriveno u studentskom kampusu, javili su kineski mediji.

Vu Liangjou, zamenik direktora Odeljenja za kontrolu i prevenciju bolesti Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je u nedelju da je situacija sa epidemijom u Dalijanu "u pat poziciji" i da se virus nije proširio na druga područja.

Zahvaljujući kombinaciji rigoroznog zatvaranja, praćenja kontakata i masovnog testiranja, Kina je uspela u velikoj meri da ograniči širenje kovida-19 tokom prvih meseci 2020.

Od tada, vlasti pokušavaju da obuzdaju žarišta virusa, koja se pojavljuju u različitim delovima zemlje.

Prema proračunima Rojtersa na osnovu zvaničnih podataka, u Kini je od 17. oktobra do 14. novembra zabeleženo 1.308 lokalno prenosivih simptomatskih slučajeva, u poređenju sa 1.280 takvih slučajeva tokom letnjeg talasa delta soja.

Kurir.rs/Jutarnji list/RT