NULTA TOLERANCIJA NA KORONU: Virus buknuo u 19 kineskih provincija! Odmah se krenulo u oštru borbu
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

najveća epidemija od prvog talasa u vuhanu

NULTA TOLERANCIJA NA KORONU: Virus buknuo u 19 kineskih provincija! Odmah se krenulo u oštru borbu

Planeta -

Kina se bori sa najvećim žarištima kovida-19 od kada je prvi talas zaraze počeo u Vuhanu 2019. Iako je prijavljen veći broj slučajeva u nekim drugim regionalnim slučajevima infekcije, nijedan se nije toliko proširio.

Naime, 19 od 31 kineske provincije, više od polovine zemlje, prijavilo je slučajeve kovida od sredine oktobra, navodi Nacionalna zdravstvena komisija (NHC).

NHC je juče prijavio 93 nove zaraze, što je najveći dnevni broj infekcija u tri meseca. Od početka novog talasa prijavljeno je oko 500 slučajeva širom zemlje.

Strategija "nulta kovid"

Ovi brojevi možda se ne čine velikim u poređenju sa onima zabeleženim u zapadnim zemljama - gde neki prijavljuju desetine hiljada slučajeva dnevno, ali su to veliki brojevi za Кinu, koja se drži strategije "nulte kovid", piše CNN.

Ovakav pristup, koji ima za cilj potpuno iskorenjivanje zaraza unutar državnih granica, znači da vlasti čak i nekoliko slučajeva shvataju veoma ozbiljno i doživljavaju ih kao pretnju. Кina se stoga pridržava strogih graničnih kontrola i dugotrajnih karantina za međunarodne dolaske.

Novi talas infekcija započeo je 16. oktobra kada su otkrivene infekcije među turističkom grupom potpuno vakcinisanih starijih građana iz Šangaja koji su putovali u severnu Кinu. Broj slučajeva je od tada brzo rastao i virus se proširio na severne provincije.

Vlasti su odmah uvele oštre mere

Vlasti su odmah preduzele akciju, pokrenuvši masovna testiranja, kratkotrajne lokalne lokdaune, karantine i obustave putovanja. Zvaničnici su zabranili putovanje između provincija u pogođenim regionima.

U jednoj popularnoj turističkoj destinaciji svim stanovnicima i turistima zabranjeno je da napuštaju svoje domove. Glavni grad Peking je pooštrio kriterijume za ulazak na svoju teritoriju i odredio krivični pritvor za one koji ih krše. Nekoliko gradova, uključujući Lanžou, gde je prijavljeno nekoliko desetina slučajeva, stavljeno je u karantin.

Međutim, virus se i dalje brzo širi, što poteže pitanje o održivosti kineske strategije "nulta kovid", posebno zbog dolaska novih, zaraznijih varijanti kao što je delta, koja je izazvala haos u mnogim azijskim zemljama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track