KINESKI STRUČNJAK ZA RESPIRATORNE BOLESTI OTKRIVA: Ovo su četiri načina naše borbe protiv koronavirusa
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

pandemija pod kontrlom

KINESKI STRUČNJAK ZA RESPIRATORNE BOLESTI OTKRIVA: Ovo su četiri načina naše borbe protiv koronavirusa

Planeta -

Kina će nastaviti da sprovodi politiku nulte transmisije protiv koronavirusa odgovornog za kovid-19, pošto je globalna stopa smrtnosti od 2 odsto i dalje previsoka, rekao je vodeći kineski stručnjak za respiratorne bolesti Džong Nanšan.

Ovaj akademik Kineske akademije za inženjerstvo rekao je da je uveren da se sporadične epidemije u severozapadnim i severoistočnim regionima Kine mogu efikasno staviti pod kontrolu za otprilike mesec dana uz pomoć vlade, preneo je Kineski radio internacional.

Lokalna epidemija kovida-19 u Guangdžouu u provinciji Guangdung u maju i junu je stavljena pod kontrolu za oko mesec dana, dok je druga epidemija prijavljena u Nanđingu u provinciji Đijangsu, suzbijena u roku od 26 dana, podsetio je Džong.

On je u intervjuu za CGTN u ponedeljak objasnio kako je Kina postigla takav uspeh.

"Prvi korak je pronalaženje prvog pacijenta i ulaženje u trag odakle on ili ona dolazi. Drugo je da se utvrdi lanac infekcije“, rekao je Džong.

"Treće je da se pronađu bliski kontakti u lancu infekcije, kako bi se mogli blagovremeno pregledati. I četvrto je da se svi bliski kontakti izoluju i testiraju na vreme kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u lokalnim zajednicama“, istakao je kineski stručnjak.

Džong je rekao da Kina mora da uvede politiku nulte tolerancije i nultog prenosa, pošto se trenutna Delta varijanta brzo širi.

Uprkos tome što imamo vakcine protiv koronavirusa, stopa smrtnosti od kovida-19 je i dalje visoka i Kina to ne može da toleriše, rekao je on.

Džong je priznao da je skupo voditi politiku nultog prenošenja u zemlji, ali je rekao da je "trošak veći kada ga ignorišemo i pustimo da se širi".

On je naveo da će uvezeni slučajevi kovida-19 ili sporadične epidemije sigurno biti prijavljeni u zemlji, ako se Kina otvori prema svetu u narednim mesecima. Stoga smatra da će ta politika ostati na snazi još dugo.

Koliko tačno će tako biti ostaje da se proceni na osnovu posmatranja ponašanja samog virusa i bolesti širom sveta u narednim mesecima, dodao je ovaj kineski stručnjak.

"Bez obzira na to koliko Kina dobro radi, uvezenih slučajeva će biti kada zemlja otvori svoja vrata. Stoga, pod takvim okolnostima, mislim da kineska strategija nulte tolerancije ne košta previše. To je relativno jeftin pristup", zaključio je vodeći kineski stručnjak za respiratorne bolesti.

Kurir.rs/Kineski Radio Internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja