SUNOVRAT NOVE KRIPTOVALUTE NAZVANE PO POPULARNOJ SERIJI: Skvid pao na NULU posle izveštaja da su njegovi tvorci ukrali milione
Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

očigledna prevara

SUNOVRAT NOVE KRIPTOVALUTE NAZVANE PO POPULARNOJ SERIJI: Skvid pao na NULU posle izveštaja da su njegovi tvorci ukrali milione

Planeta -

Tržišna vrednost skvida, nove kriptovalute nazvane po popularnoj seriji Squid Game (Igra lignji) pala je na nula dolara nakon što je u jednom danu skočila na vrtoglavih 2850 dolara po tokenu, nakon izveštaja da investitori ne mogu da podignu svoja sredstva.

Skvid, koji je prošle sedmice lansiran po ceni od jednog centa, skočio je 7500 posto sa 37 dolara 31. oktobra na 2850 dolara po novčiću u ponedeljak.

Međutim, prenosi Raša tudej, u roku od nekoliko minuta, vrednost tokena pala je na nula dolara.

Kriptoanalitičari u Gizmodu objašnjavaju da se takve stvari dešavaju kada tvorci neke kriptovalute naglo povuku svoje tokene kako bi iscedili naivne investitore. Taj mehanizam se u kripto svetu naziva "izvlačenjem tepiha". Tvorci Skvida navodno su tako "zaradili" 3,38 miliona dolara.

Gizmodovi eksperti takođe navode da je Skvid "očigledna prevara" od samog starta, jer su novčići mogli da se kupuju ali ne i prodaju. Zabrana prodaje može da bude deo zaštite od devaluacije, ali se u dokumentaciji za ovu konkretnu valutu ne pominju nikakvi mehanizmi kontrole tržišta.

KoinMarketKep preneo je ranije žalve investitora koji nisu mogli da prodaju svoje novčiće, dok je KriptoPotejto naveo da neki kripto entuzijasti koji su uložili novac u Skvid, posle nisu mogli da podignu svoje pare.

Tvorci Kvida prvobitno su naveli da će njihov novčić biti ekskluzivni token na platformi za kripto igru zasnovanu na popularnoj seriji. Onlajn turnir je trebalo da počne u novembru, međutim igra na sajtu SquidGame.cash nije dostupna a svi nalozi na društvenim mrežama su nestali.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track