Foto: Vatican Media / AFP / Profimedia

MIGRANTSKA KRIZA

EVROPA SE NALAZI U ERI ZIDOVA I BODLJIKAVE ŽICE: Papa Franja osudio "kamena srca" onih koje ne dotiče patnja migranata

Papa Franja je danas, drugu godinu zaredom, posetio rimsku versku znamenitost pre zore zbog pandemije kovida-19 i osudio "kamena srca" onih koje ne dotiče patnja migranata.

Planeta
> 14:57h

Papa Franja, odeven u beli zimski kaput, došao je blizu rimskih Španskih stepenica pre 6.15 ujutru i ostao tamo deset minuta. Pomolio se i položio korpu sa belim ružama u podnožje 12-metarskog obeliska sa statuom Device Marije.

foto: Evandro Inetti/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dana 8. decembra, u Italiji i drugim katoličkim tradicijama obeležava se nacionalni praznik Bezgrešnog začeća.

foto: Evandro Inetti/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Papa je drugu godinu zaredom bio primoran da otkaže tradicionalnu popodnevnu misu koja bi privukla hiljade ljudi jer bi time bila povećana mogućnost zaraze.

foto: VATICAN MEDIA / IPA / Sipa Press / Profimedia

Vatikan je saopštio da se papa molio za izlečenje žrtava kovida-19, da se zaustave ratovi i klimatske promene i zamolio Devicu Mariju da "otopi kamena srca onih koji su podigli zidove da bi se branili od bola drugih ljudi".

Centralna tema posete Kipru i Grčkoj

Globalna migrantska kriza bila je u fokusu njegove nedavne posete Kipru i Grčkoj, koja je završena u ponedeljak.

On je tokom te posete osudio eksploataciju migranata u političke svrhe, opisao je globalnu ravnodušnost prema njihovoj nevolji kao "brodolom civilizacije" i izrazio žaljenje što se Evropa nalazi u "eri zidova i bodljikave žice".

Na grčkom ostrvu Lezbos, gde živi nekoliko hiljada izbeglica, on je rekao da je "uznemirujuće" to što neki evropski lideri žele da iskoriste zajednička sredstva za izgradnju zidova i postavljanje bodljikave žice kako bi držali podalje migrante.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nedavno je pozvao EU da sufinansira zid na granici kako bi se zadržao talas migranata koji u Poljsku dolaze sa Bliskog istoka preko Belorusije.

Kurir.rs/Jutranji list