PAPA FRANJA APELOVAO: Ne vraćajte migrante u nesigurne zemlje, tamo su uslovi slični onima u KONCENTRACIONIM LOGORIMA!
Foto: VATICAN MEDIA / IPA / IPA / Profimedia

pozvao na pronalazak trajnih rešenja

PAPA FRANJA APELOVAO: Ne vraćajte migrante u nesigurne zemlje, tamo su uslovi slični onima u KONCENTRACIONIM LOGORIMA!

Planeta -

Papa Franja pozvao je danas da se migranti ne vraćaju u nesigurne zemlje poput Libije u kojima su mnogi pretrpeli nasilje i nehumane uslove slične onima u koncentracionim logorima.

Papin apel na blagoslov u nedelju dolazi u vreme kada lideri Evropske unije pokušavaju da prevaziđu razlike u načinu postupanja sa migrantima, što je pitanje koje jača nacionalističke i populističke grupe širom EU.

"Moramo da zaustavimo povratak migranata u zemlje koje nisu bezbedne“, rekao je papa Franja, misleći na "hiljade migranata, izbeglica i drugih kojima je potrebna zaštita u Libiji".

Prioriteti treba da budu spasavanje na moru, uredna iskrcavanja, alternative zatvoru i redovni putevi do useljenja i dobijanja azila, dodao je on.

Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da "održi svoja obećanja" da pronađe trajna rešenja za upravljanje migracionim tokovima u Libiji i celom Mediteranu.

"Mnogi od tih muškaraca, žena i dece (u Libiji) izloženi su nehumanom nasilju", upozorio je on.

"Koliko samo pate oni koji su vraćeni! Tamo postoje pravi logori", rekao je Papa, koristeći nemačku reč koja se koristi u Italiji kada se govori o koncentracionim logorima.

"Nikad vas ne zaboravljam. Čujem vaš plač", rekao je papa Franja.

Kancelarija UN za ljudska prava ovog meseca pozvala je na istragu o onome što je nazvala "nepotrebnom i neproporcionalnom" silom libijskih bezbednosnih snaga pri privođenju afričkih migranata. Ubili su neke od njih koji su pokušali da pobegnu.

Papa Franja je o tome govorio dan nakon poslednjeg ročišta na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju, lideru italijanske desničarske Lige, zbog toga što je zabranio pristajanje migrantskog broda u Italiji 2019. godine.

EU je pooštrila pravila o azilu i uspostavila svoje spoljne granice otkako je više od milion izbeglica i migranata stiglo u Evropu preko Sredozemnog mora.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track