Foto: EPA

neodgovorne izjave

SAVETUJEMO NEPROSVEĆENE DA SE INFORMIŠU: Američki senator za bacanje NUKLEARKE NA RUSIJU, Moskva mu odgovorila

Predlog američkog senatora da SAD razmotre upotrebu nuklearnog oružja protiv Moskve u slučaju vojne eskalacije u Ukrajini je "neodgovoran“, saopštila je u sredu ruska ambasada u Vašingtonu.

Planeta

Republikanski senator Rodžer Viker iz Misisipija početkom sedmice rekao je Foks njuzu da američki predsednik treba da zadrži otvorenu mogućnost vojne akcije.

"Počinjemo da pravimo grešku kada skinemo te opcije sa stola“, rekao je Viker. "Ne bih isključio vojnu akciju. Mislim da je greška da sklonimo tu opciju sa stola", rekao je Viker i pojasnio da bi to moglo da podrazumeva slanje američkih brodova u Crno more i uništavanje ruske vojne sposobnosti.

On je onda rekao da SAD ne treba da "isključe nuklearnu akciju", jer Amerika mora da pokaže čvrstinu u pregovorima sa Rusijom.

"Ne isključujemo mogućnost prve upotrebe nuklearne akcije, ne mislimo da će se to desiti, ali postoje određene stvari koje u pregovorima, ako hoćete da budete čvrsti, ne skidate sa stola“, objasnio je on.

Ruska ambasada je odgovorila navevši da "šala o nuklearnom oružju nije prikladna za američkog političara koji radi u zakonodavnom telu SAD".

"Takve izjave su neodgovorne“, navodi se u saopštenju. "Savetujemo svim neprosvećenima da pažljivo pročitaju zajedničku izjavu predsednika Rusije i Sjedinjenih Država od 16. juna 2021. Ovaj dokument ponovo potvrđuje privrženost dve zemlje principu da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi".

Viker je svoje ideje izneo istog dana kada su američki predsednik Džo Bajden i ruski lider Vladimir Putin razgovarali o krizi u Ukrajini. Kako je saopšteno iz Kremlja, razgovor je protekao na "iskren i poslovni“ način, pri čemu su se obe strane složile da nastave da rade zajedno u budućnosti.

"Vikerove nepromišljene izjave teško da će nam pomoći da pronađemo izlaz iz kritične faze u aktuelnim rusko-američkim odnosima“, navodi se u saopštenju ambasade.

Kako stvari stoje, tenzije su i dalje visoke na granici između Ukrajine i Rusije, a Zapad optužuje Moskvu da planira invaziju. NATO blok predvođen SAD upozorio je da će svaki vojni upad u Ukrajinu biti dočekan oštrim sankcijama.

Kurir.rs