NUKLEARKOM NA RUSIJU? Američki senator izneo uznemiravajući plan akcije u slučaju invazije na Ukrajinu
Foto: Printscreen/Twitter

da li je ovo normalno?

NUKLEARKOM NA RUSIJU? Američki senator izneo uznemiravajući plan akcije u slučaju invazije na Ukrajinu

Planeta -

Republikanski senator iz Misisipija Rodžer Viker dao je uznemiravajući intervju Foks njuzu u kome se poigravao sa mogućnošću nuklearnog napada na Rusiju u slučaju da se Amerika uključi u sukob oko Ukrajine.

"Ne bih isključio vojnu akciju. Mislim da je greška da sklonimo tu opciju sa stola, pa se nadam da će je predsednik zadržati", rekao je Viker o potencijalnom sukobu sa Rusijom.

Na pitanje kako on zamišlja vojni sukob sa Rusijom, Viker je rekao da bi to moglo da podrazumeva slanje američkih brodova u Crno more i uništavanje ruske vojne sposobnosti.

"Ne bih isključio ni slanje američkih trupa na teren", rekao je senator i dodao da SAD takođe ne bi smele da "isključe nuklearnu akciju", jer Amerika mora da pokaže čvrstinu u pregovorima sa Rusijom.

Vikerovi komentari zapalili su društvene mreže. Iako je bilo onih koji su ih pozdravili, bilo je i korisnika koji su smatrali da je ideja o upotrebi nuklearnog oružja "sumanuta". Bajdenov specijalni savetnik za nuklearnu bezbednost Džon Vulfstal ocenio je da su Vikerove reči "opasne i neodgovorne".

Sa druge strane, republikanski kongresmen iz Ilionoja Adam Kincinger podržao je Vikera.

"Rusija će napredovati dok ne udari zid. Mi možemo da budemo taj zid ili možemo da se povučemo i nadamo da se Moskva ne nada obnavljanju celog Sovjetskog Saveza. Istorija se ponavlja ali mi to uvek poričemo kada se dogodi", rekao je on.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

01:00

NESTOROVIĆ: Rusija će biti saveznik Srbije kada je u pitanju KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja