Foto: Kurir.rs/T. Ilić

glasalo je 46 odbornika Skupštine grada

SKUPŠTINA GRADA LOZNICE IZGLASALA: Ukinut prostorni plan za rudnik litijuma

Društvo
> 11:08h

Skupština opštine Loznice donela je danas odluku o stavljanju van snage odluke o donošenju prostornog plana grada Loznice od 29. jula 2021. godine, u kojem je bio i projekat Jadar, a odluka je doneta bez debate o toj temi, uprkos negodovanju pojedinih odbornika da se tome nije vodio pretres.

Predsednica Skupštine opštine Loznica Milena Manojlović Knežević rekla je da je 46 odbornika glasalo za, od 54 prisutna odbornika. Niko nije bilo protiv, ostali su bili uzdržani.

Odluka je doneta, naglasila je Manojlović Knežević i istakla da se "dogovorila sa kim je trebalo da se dogovori" o načinu da se o toj temi ne vodi pretres.

Zbog negodovanja odborniku Nenadu Samardžić je izrečena opomena da narušava red na sednici lokalnog parlamenta.

Obrazlažući izmenu dnevnog reda i povlačenje odluke o prostornom planu Loznice, predsednica Skupštine opštine je istakla da je briga o građanima na prvom mestu, "kako je nedvosmisleno poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Gornjim Nedeljicama".

Manojlović Knežević je naglasila da, kako je rekao Vučić, neće biti doneta nijedna odluka koja nije u skladu sa narodnom voljom, zbog čega je i sam predsednik vratio dva zakona.

Ona je rekla da odloženoj 13. sednici opštinskog parlamenta prisustvuju 54 od 59 odbornika, kao i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Manojlović Knežević je rekla da je nekoliko odbornika predložilo da se dnevni red sednice, koju je zakazala po hitnom postupku, dopuni predlogom o stavljanju van snage prostornog plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i preradu minerala jadarit.

Odbornici su predložili da se Skupština Loznice o tome izjasni i zatraži od Vlade Srbije da donese Uredbu kojim bi taj plan prestao da važi, ali su odbornici odbili da taj prdlog stave na dnevni red sednice.

(Kurir.rs/FONET)

Bonus video: