Foto: Printscreen

revolt javnosti

BAKA PRASE SRAMOTI MUŠKI, A OMALOVAŽAVA ŽENSKI ROD!: Preko 22.000 sugrađana traži zabranu emitovanja Bake Praseta! OVO su razlozi!

Društvo
> 12:26h

Više od 22.000 građana Srbije je, za samo nekoliko dana, na sajtu peticije.onlajn potpisalo inicijativu da se kontroverznom jutjuberu Baki Prasetu zabrani emitovanje na jutjubu "zbog vređanja i bulinga nad drugim jutjuberima i ljudima"!

- Molim sve ljude da potpišu peticiju da se zabrani pojavljivanje Baka Praseta. Njegov sadržaj nije zdrav za decu, jer poziva na mržnju! Samo njegovo ponašanje je gnusno i odvratno i mi kao roditelji to nećemo dozvoliti. Svi roditelji, koji su spremni da daju podršku, mogu da potpišu peticiju - stoji između ostalog u opisu ove peticije.

foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Instagram

Koliki je odjek ova peticija izazvala u javnosti svedoči i to da ju je za svega tri dana potpisalo 19.000 sugrađana. Naime, peticiju je do ponedeljka podržalo oko 3.200 ljudi, dok trenutno ima oko 22.400 potpisa.

- Potpisujem ovu peticiju pošto se slažem da jutjuber Baka Prase objavljuje sadržaj koji nije prikladan deci, time što promoviše mržnju, agresiju i nasilje. Sramoti muški, a omalovažava ženski rod - objasnio je svoj stav jedan od potpisnika peticije, dok je druga sugrađanka dodala da je sloboda govora jako važna, ali da se ne treba mešati sa govorom mržnje.

foto: Printscreen/Youtube

- Smatram da je sloboda govora jako važna, ali ne možemo mešati slobodu govora sa govorom mrznje, bulingom, maltretiranjem i manipulisanjem velikog broja ljudi. Moje mišljenje kao jedne žene je sledeće - ne smatram da je Bogdan kriv za ovaj ugašen život, što ne znači da ubuduće možda može biti. Javne ličnosti koje su uzor većem broju ljudi, a pogotovo maloletnicima, imaju dužnost da vode računa o svemu što izgovore. U ovom slučaju, to ne postoji. Vulgarnost, govor mržnje, bahatost, egoizam, konstantno vređanje i omalovažavanje moraju se sankcionisati. Previše je to automobila, satova i lagodnog života za našu decu. Ništa ne pada sa neba - zaključila je ona.

foto: Shutterstock, Ana Paunković

Pojedini potpisnici peticije kao razlog potpisivanja navode i to što Baka Prase na jutubu "širi mržnju i uvrede, kvari omladinu, uči decu pogrešnim vrednostima, seksizmu, razmetanju novcem i materijalnim bogatstvom", kao i to što dečiju naivnost koristi za svoje interese.

foto: Printscreen/Youtube

A jedna žena je svoje razloge opisala kratko i jasno sledećim rečima:

- Zato što moj sin gleda i psuje kao on! - jednostavno je objasnila suštinu problema.

foto: Ana Paunković, Instagram

Naime, samoubistvo srpske influenserke i jutjuberke Kristine Kike Đukic (21) otvorilo je pitanje nasilja, vređanja i ponižavanja na društvenim mrežama, a javnost se možda po prvi put ozbiljno zapitala i ko su uzori današnjoj omladini.

Baka Prase je priveden prošlog petka na saslušanje u SBPOK pod sumnjom da je izvršio internet nasilje. On je svojevremeno u više navrata upućivao seksističke i mizogene uvrede na račun sada pokojne Kike, nazivao ju je i ćelavim retordom i "Tinder kurvom za momke", a objavio je i pesmu "Je l' te nije blam", u kojoj joj se izuzetno pogrdno obraća i koja je imala čak osam miliona pregleda za dve godine.

foto: Nemanja Nikolić

On je skinuo pesmu sa Jutjuba pre privođenja, a u subotu uveče okačio je šesnaestominutni video na svom Jutjub kanalu u kome je, plačući, pokušao da se opravda i opere od rugla brutalnih uvreda koje je upućivao Kristini.

Kurir.rs/R.K.

Bonus video: