Foto: Printscreen Facebook/ Goran Vesić, Damir Dervišagić

da li nas čekaju restriktivnije mere?

JOŠ 28 SATI DO KONAČNE ODLUKE: Krizni štab vaga da li će KOVID PROPUSNICE VAŽITI 24 SATA! Evo od čega to zavisi!

Medicinski deo kriznog štaba traži da kovid propusnice važe 24 sata

Društvo

Nova sednica kriznotg štaba je zakazana za sutra u 16 sati, a jedna od glavnih tema biće omikron, novi soj korona virusa koji je stigao u Srbiju, a uveliko hara Evropom i svetom. Zbog njega su mnoge zemlje već uvele restriktivnije mere i zatvaranja.

Domaći stručnjaci pomno prate korona brojke na dnevnom nivou, i ukoliko omikron počne da divlja i u Srbiji, sva je prilika da ćemo uoči dočeka Nove godine dočekati i restriktivne mere!

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, rekao je nedavno za RTS da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

foto: Printcsreen/Tanjug

- Međutim, budimo realni, u ekonomskom i političkom ambijentu u kom se nalazimo i sa tim kako se ponašamo, u smislu sa tim javnim nastupima, da li je ispravno primenjivati restriktivne mere samo prema ugostiteljskim objektima. I da li smo svesni da smo deo Evrope, opkoljeni smo sa svih strana ovim virusom. Sigurno smo ovaj virus imali i ranije od dijagnostike - naveo je prof. dr Tiodorović.

On je kazao i da postojeće mere poput nošenja maski, rastojanja, pranja ruku, nikada nisu ukinute ni u Srbiji ni u svetu.

- Moraćemo se truditi da preporučujemo da svi koji budu u zatvorenom prostoru, ali i na trgovima, da i te osobe koriste maske jer će biti u velikoj gužvi, to je važna preventiva. Ovo je trenutak, pošto je mirnija situacija, za vakcinaciju, to je jedini izlaz - istakao je prof. dr Tiodorović.

Kurir.rs