tržišna inspekcija ne spava

BUREK MORA IMATI MINIMUM 20% SIRA! Stručnjak otkriva šokantne detalje o deklarisanju robe: KAZNE IDU DO 2.000.000 DINARA

Prevara u hrani je mnogo, mi to čak i znamo, mada nekada i sami kupujemo proizvod koji ne sadrži sve što piše na deklaraciji. Pa tako često možete na pijaci da naletite, da je svaki kajmak zlatiborski ili krompir ivanjički.

Društvo
> 11:46h

Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača, istakla je da deklaracija mora biti jasno definisana i naglasila je da pravilnici postoje za sve.

- Deklaracija je detaljno definisana sa više propisa, pravilnika. Pre svega tu je centralni zakon o trgovini koji propisuju da roba u trgovini na malo mora sadržati deklaraciju koja je jasno definisana, nedvosmislena da ne bi dovodila potrošača u zabludu. Ne sme da sadržati podatke da ima posebna lekovita svojstva i tako dalje. Za pekarske proizvode, na primer, takođe postoji pravilnik o kvalitetu proizvoda odnosno peciva. Ako trgovac deklariše da je proizvod od ražanog brašna mora imati minimum 70% ražanog brašna, ukoliko je reč o heljdinom minimum 30%, a ukoliko je reč o bureku sa sirom minimum 20% punjenja - rekla je Vesna u uključenju za Jutarnji program na Kurir televizija.

foto: Profimedia

Vesna Perinčić otkrila je i koje su kazne za nepoštovanje pravila i kome zapravo treba da se obratimo.

- Predviđene su prekršajne kazne od 100.000 dinara za pravno lice ako je deklaracija neispravna ili neuredna. Kazne u rasponu od 500.000 do 2.000.000 dinara ako roba nema deklaraciju. Obratiti se tržišnoj inspekciji, a da li je proizvod dobro deklarisan konroliše ministarstvo za poljoprivredu,šumarstva i vodoprivrede, takođe ih kontrolišu sanitarne i zdravstvene inspekcije - rekla je Vesna.

foto: Kurir televizija

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: