Foto: EPA / ARMIN WEIGEL

Kriza u Ukrajini

DŽON KIRBI JAČA ISTOČNO KRILO NATO PAKTA: SAD razgovaraju sa saveznicima u ISTOČNOJ EVROPI raspoređivanu američkih vojnika!

Planeta
> 13:24h

SAD su danas saopštile da su u toku razgovori sa istočnoevropskim saveznicima o mogućem raspoređenju američkih vojnika na istočno krilo NATO, dok istovremeno pokušava da umiriti saveznike suočenim s nagomilavanjem ruske vojske u blizini ukrajinske granice, javlja Rojters.

U saopštenju Pentagona navodi se da bilo kakva odluka o novom raspoređenju vojnika nije u vezi sa odlukom da se 8.500 vojnika prošle sedmice u SAD stave u stanje pojačane borbene gotovosti kako bi eventualno pojačali snage za brzo reagovanje.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je da je o mogućem skorom raspoređenju novih snaga na istok Evrope, govorio i američki predsjednik Džo Bajden prošle sedmice.

"Trenutno, rigorozono radimo kako bi pružili razne mogućnosti glavnokomandujućem koji će doneti odluku u bliskoj konsultaciji sa samim saveznicima", naglasio je Kirbi.

Očekuje se da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarati danas telefonom s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao je portparol State departmenta.

Kurir.rs/Fonet