MAĐARSKA ODBILA RASPOREĐIVANJE NATO VOJNIKA ZBOG UKRAJINE NA SVOJOJ TERITORIJI Benke: To nije preporučljivo
Foto: EPA/CSABA KRIZSAN

Kriza u Ukrajini

MAĐARSKA ODBILA RASPOREĐIVANJE NATO VOJNIKA ZBOG UKRAJINE NA SVOJOJ TERITORIJI Benke: To nije preporučljivo

Planeta -

Mađarska ne smatra da je svrsishodno u trenutnoj situaciji da na svojoj teritoriji rasporedi dodatne snage NATO-a, saopštio je ministar odbrane te zemlje Tibor Benke posle objave britanskog Skaj Njuza, od četvrtka da NATO-a razmatra uspostavljanje novih borbenih jedinica jaline 1.000 vojnika u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, koje bi bile slične jednicama koje postoje u baltičkim zemljama i Poljskoj.

"Mađarska ima dovoljan broj nacionalnih oružanih snaga, tako da nije preporučljivo raspoređivanje dodatnih NATO jedinica na teritoriji zemlje", rekao je mađarski ministar odbrane Tibor Benke. Na pitanje da li je tačno da su SAD pregovarale o razmeštanju borbenih jedinica NATO-a, uključujući i Mađarsku, Benke je odgovorio da SAD i NATO pregovaraju sa svim zemljama na istočnoj granici Severnoatlantske alijanse ili zemljama koje se graniče sa Ukrajinom ili Rusijom.

Mađarska, vojska
foto: EPA/CSABA KRIZSAN

„Istovremeno, naš stav je da je u skladu sa primarnom direktivom „Programa razvoja odbrane i oružanih snaga“ Mađarska već stvorila takvu nacionalnu snagu, formirala takav nacionalni potencijal da u sadašnjoj situaciji nema potrebe da se oslanja na strane oružane snage i jedinice. Ovim putem idemo dalje, tako da sada, u trenutnoj situaciji, ne smatramo to svrsishodnim i ne zahtevamo da se ovde stacioniraju dodatne snage NATO-a“, rekao je Benke u eteru mađarske radio stanice Info Radio.

Povodom prijema Ukrajine u NATO, Benke je napomenuo da Mađarska već dugo podržava želju susedne zemlje da postane članica alijanse.

„Ali tada je Ukrajina izašla protiv Mađara koji žive u Zakarpatju i ponašala se neprihvatljivo za alijansu. Nakon toga, vlada zauzima stav da Ukrajina još nije spremna za ulazak, da ne ispunjava očekivanja NATO-a. Naravno, poslednji put sam lično rekao ministru odbrane Ukrajine da možemo ponovo da razgovaramo o ovom pitanju ako se zakarpatskim Mađarima daju ista prava koja mi dajemo ljudima koji govore ukrajinski koji žive u Mađarskoj“, naglasio je ministar.

Kurir.rs/ Oopstop/Info radio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track