Očišćeno groblje u Đakovici, Foto: Privremeni organ opštine Đakovica

U SUSRET ZADUŠNICAMA

SRBA U ĐAKOVICI NEMA, OSTALI SU SAMO NADGROBNI SPOMENICI: Grobove nema ko da obilazi, ali je ova vest OHRABRUJUĆA ZA MNOGE (FOTO)

Lokalni ekstremisti uništili su najveći broj spomenika ovde još neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999. godine

Društvo

Angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u susret zadušnicama, očišćeno je pravoslavno gradsko groblje u Đakovici, u naselju Piskote.

"Ovo groblje koje se prostire na površini od oko hektar i po, bilo je u veoma lošem stanju, zaraslo u šiblje i korov, pa je prilično dugo trajalo i čišćenje. Lokalni ekstremisti uništili su najveći broj spomenika ovde još neposredno po povlačenju srpskih snaga bezbednosti 1999. godine, i srušili crkvu Svetog kneza Lazara i kapelu na ulazu u groblje", naveo je u saopštenju Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica.

Kako se dalje navodi u saopštenju "u potpunosti je, da podsetimo, u pogromu 2004. godine uništena i crkva Svete Trojice u centru grada, na čijem mestu je izgrađen spomenik Majke Tereze, dok u obnovljenom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u naselju nekad poznatom kao Srpska ulica žive dve monahinje i jedna iskušenica".

U Đakovicu se u junu prošle godine vratila i Dragica Gašić, prva Srpkinja - povratnica u gradu pod Čabratom, ne računajući monahinje.

"Očekujemo da će nam biti omogućeno da raseljeni đakovički Srbi nakon nekoliko godina neshvatljive zabrane, ponovo mogu da posete groblje na predstojeće zadušnice i zapale sveće za pokoj duša svojim najmilijma", završio je Jovanović.

Kurir.rs / Kosovo online