Foto: Printscreen/Twitter

SUKOB U SENCI

LIKVIDACIJA AL HAŠIMIJA: Američki specijalci u lovu na lidera ISIL izgubili helikopter! Dron ga razneo zbog džihadista! VIDEO

Planeta

Neko bi rekao istorija se ponavlja, kada bi čuo vest da su tokom potere za naslednikom al Bagdadija, Ibrahimom Al-Hašimijem al Kurajšijem i američki specijalci imali gubitak i to transportni helikopter UH-60 Blek Hok, zbog čega su ga uništili dronovi.

Naime, kako se moglo saznati tokom akcije lova na lidera ISIL-a helikopter koji je prevozio specijalce imao je kvar zbog čega je prinudno sleteo na sverozapadu Sirije.

Iz straha da bi džihadisti mogli da se domognu helikoptera i opreme koje je ostala u njemu naređeno je da borbeni dron MQ-9 Reaper izvede napad projektilom helfajer i uništi helikopter.

Borbenim delovanjem letelica je uništena.

Na osnovu delova razorene letelice utvrđeno je da helikopter pripada 160. SOAR i da je izrađen 2014. godine.

UH-60 izgubljen u operaciji Džeronimo

Inače, maja 2011. godine u sličnoj akciji lova na lidera Al Kaide u pakistanskom gradu Abotabatu pripadnici specijalnih jednica takođe su izgubili helikopter modifikovanu verziju UH-60.

Naime, tokom akcije, jedan od dva modifikovana helikoptera se zbog jakih vazdušnih struja zaljuljao i nagnuo pod uglom od 90 stepeni. Helikopter je propadao i sve bliže bio zemlji. Helikopter se nosom zabio u zemlju i to pravo u Bin Ladenovo dvorište. Kada su utvrdili da su svi čitavi naređeno je iskakanje iz helikoptera. Kasniej su ga specijalci uništili plasitičnim eksplozivom, kako ne bi pao u ruke pakistanske vojske.

Podsetimo, pripadnici američkih specijalnih jednica na severozapadu Sirije pokušali su da uhvate i lkvidiraju vođu Islamske države Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kurajšija, naslednika Abu Bakr al-Bagdadija, koji je neutralisan u sličnoj operaciji 2019. godine.

"Američke specijalne jedinice uspešno su u sredu uveče sprovele protivterorističku misiju na severozapadu Sirije" rekao je Bajden dodajući da je u akciji stradalo najmanje 13 ljudi, među kojima šestero dece i četiri žene.

Američki vojnici ponudili su vodji džihadističke grupe Islamska država ;Abu Ibrahimu Al-Hašimiju al-Kurajšiju ;priliku da se preda, pre nego što je konačno odlučio da se raznese bombom, izjavio je američki general Kenet MkKenzi.

"Ubio je sebe i svoju užu poordicu bez borbe, čak i dok smo ga pokušavali pozvati na predaju i nudili mu mogućnost da preživi", rekao je general, šef Centralne komande američke vojske.

Zahvaljujući veštini i hrabrosti naših oružanih snaga sklonili smo sa bojnog polja vodju Islamske države Abu Ibrahima Al-Hašimija al-Kurajšija", naveo je ;Bajden i dodao da su se svi Amerikanci uključeni u ovu operaciju vratili bezbedno.

Kurir.rs/A.Mlakar