Foto: Fotoholica Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

nefunkcionalnost političkog sistema

PREVIRANJA U VLADI PERUA: Sumnje u sposobnost predsednika nakon ostavke najnovijeg premijera! Imenovaće 4. kabinet u samo 6 meseci

Posle otkrića da se njegov najnoviji premijer suočio sa optužbama za nasilje u porodici, predsednik Perua Pedro Kastiljo najavio je planove za četvrtu rekonstrukciju vlade za šest meseci što je doprinelo sumnjama o sposobnosti predsednika da vodi zemlju, ali i naglasilo nefunkcionalnost političkog sistema te latinoameričke države, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Planeta

Peruanski premijer Ektor Valer potvrdio je 5. februara da odlazi sa te pozicije samo četiri dana pošto je imenovan na nju, nakon navoda da je tukao ćerku i pokojnu suprugu, prenosi Rojters i ističe da je time stvoren novi vakuum u liderstvu te latinoameričke zemlje.

Predsednik Kastiljo sada mora da imenuje četvrti kabinet u samo šest meseci.

Kastiljo, bivši školski učitelj i član marksističko-lenjinističke partije, od stupanja na dužnost u julu prošle godine sve se više pomera udesno, naglašava Rojters.

Njegov prvi premijer bio je lider stranke krajnje levice, koga je u oktobru zamenio političar umerene levice, da bi Kastiljo prošle nedelje imenovao Valera, koji je bio član desničarske partije pre nego što je prebegao u kongresni blok naklonjen Kastilju.

Kastiljo je najavio smenu premijera 4. februara petak, usred nezadovoljstva zbog otkrića da je Valer optužen za nasilje u porodici 2016. godine, ukazuje agencija Frans pres.

Pritisak na Valera se povećao kada su u četvrtak, 3. februara, mediji objavili da su ga 2016. njegova supruga i ćerka prijavile za nasilje u porodici.

Pre nego što ga je predsednik najavio smenu, predsednik Kongresa je pozvao premijera da podnese ostavku, dok su i tri ministra takođe tražila da ode.

Kastiljo, koji je osvojio predsedničku funkciju pre manje od sedam meseci kao malo poznati aktivista, nije mogao da ispuni obećanja iz kampanje da će rekonstruisati državu i pojačati programe socijalne zaštite zbog stalnog sukoba između njegovih ministara, političke stranke i parlamentaraca, ukazuje Blumberg.

Neki centristički poslanici koji su ranije podržavali predsednika povukli su svoju podršku posle imenovanja Valera.

Druga imenovanja su takođe naljutila mnoge Peruance, uključujući imenovanje ministarke za žene koja je govorila protiv rodne ravnopravnosti, kao i imenovanja ministra za životnu sredinu koji nema iskustva u javnom upravljanju.

foto: El Comercio / Zuma Press / Profimedia

S druge strane, kako ističe Blumberg, strani investitori koji su naučili da žive s političkom neizvesnošću zbog čvrstog makroekonomskog okvira Perua, nisu izgledali previše zabrinuti zbog najnovije krize.

Najnovija previranja u vladi Perua samo su doprinela ranijim sumnjama o sposobnosti Kastilja da vodi zemlju ali su takođe istakla da politički sistem Perua već dugo ne funkcioniše jer nijedna partija nema većinu zbog čega je teško napraviti nove programe ili promene, ukazuje Asošiejtid pres.

Pre imenovanja Valera, prethodni ministar unutrašnjih poslova i premijer podneli su ostavku optuživši Kastilja da ne reaguje brzo protiv korupcije, endemskog problema u Peruu. Takođe su se žalili da 52-godišnji lider sluša sumnjive savetnike.

"Ne samo da je Kastiljo bio nespreman za nacionalnu političku funkciju, on takođe nije bio u stanju da dovede sposobne savetnike i stručnjake u različitim sektorima kojima predsednik treba da upravlja", rekla je Sintija Sanborn, profesorka političkih nauka na peruanskom Univerzitetu del Pasifiko, dodajući da različite grupe "okružuju predsednika i koriste situaciju da unaprede privatne i nezakonite interese".

Svaki peruanski predsednik u poslednjih 36 godina bio je optuživan za korupciju, a neki su i zatvoreni. Česte promene članova kabineta opterećivale su prethodne administracije u Peruu i, ukazuje AP na mišljenja analitičara, odraz su strukturalnih nedostataka političkog sistema bez obzira ko je na vlasti.

Jednodomni Kongres Perua sa 130 mesta je podeljen na 10 političkih partija i retko može da postigne konsenzus o donošenju zakona. Kastiljova stranka je najveća frakcija, ali ima samo 37 mesta, a opozicionari vode ključni odbor.

Zbog podela je, kako ističe Asošiejtid pres, malo verovatno da će Kastiljo naći dovoljno podrške za usvajanje predloga koji tek treba da budu definisani kako bi ispunio dato obećanje da će stvoriti Peru u kojem "više nema siromašnih u bogatoj zemlji".

Kurir.rs/Beta