PREDSEDNIK VLADE NA ČETIRI DANA: Premijer Perua podneo ostavku posle navoda da je tukao ženu i ćerku
Foto: El Comercio / Zuma Press / Profimedia

problemi

PREDSEDNIK VLADE NA ČETIRI DANA: Premijer Perua podneo ostavku posle navoda da je tukao ženu i ćerku

Planeta -

Peruanski premijer Ektor Valer saopštio je da napušta funkciju samo četiri dana nakon što je imenovan, posle navoda da je tukao svoju ćerku i pokojnu ženu.

Predsednik Kastiljo je saopštio u petak da će rekonstruisati kabinet, u svetlu kompromitujućih navoda o Valeru.

Kako se navodi, Kastiljo sada mora da imenuje svoj četvrti kabinet za samo šest meseci, u koji će, kako je rekao, biti uključeni predstavnici više političkih grupacija, ali nije poznato kada će to uraditi. Zbog institucionalne krize u zemlji su se pojavili i pozivi da bivši nastavnik iz ruralnih krajeva podnese ostavku.

Valer, konzervativni katolik koji se kandidovao za desničarsku partiju pre nego što je prebegao da se pridruži kongresnom bloku koji je prijateljski sa Kastiljom, optužio je desnicu da vodi kampanju protiv njega.

"Optužbe protiv mene su zasnovane na lažima. Došao sam da svakom kapi krvi podržim vladu", rekao je Valer.

Nekoliko sati pošto je postavljen za premijera, u javnost su procurili policijski izveštaji iz 2016. godine gde ga ćerka i pokojna žena optužuju za nasilje.

Optužbe je podnela njegova 29-godišnja ćerka koja je navela da ju je "šamarao, udarao i šutnuo u lice" i vukao joj kosu. Valer te optužbe negira.

Prema peruanskom zakonu, kada premijer siđe sa funkcije, ceo kabinet mora da ga prati dok se zamena ne postavi i novi ministarski tim ne izabere.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track