Droga u kolima, Foto: MUP Srbije

NEVEROVATNO

NOVA VOZILA NA SRPSKIM PUTEVIMA DROGE! Dileri sve češće rentiraju kola za PREVOZ NARKOTIKA, ali to nije jedino što NOSE!

Srpski dileri droge, oružja i municije "provalili" su da ako svoju robu prevoze iznajmljenim vozilima, sve i da budu uhvaćeni, nemaju gubitak sopstvenog automobila, već je na gubitku agencija od koje su ga uzeli

Crna Hronika
> 00:58h

Sve su češći slučajevi da osobe sa one strane zakona iznajmljuju vozila od rentakar agencija i koriste ih za izvršenje krivičnih dela, jer znaju da nemaju šta da izgube - ako ih uhvate, vozilo se oduzima vlasniku na kog se ono vodi, a tu "rupu u zakonu" otkrili su čak i dileri narkotika!

Kurir je već pisao o vlasniku jedne rentakar agencije iz Beograda kojem je sud oduzeo vozilo jer je divlji taksista tim automobilom prevozio putnike, kao i o privredniku iz Inđije koji je iznajmio kombi čoveku kojeg je zajedno s policijom potom uhvatio kako prevozi migrante, a zauzvrat dobio - oduzimanje vozila čijim iznajmljivanjem prehranjuje porodicu!

Sada su i dileri "provalili" ovaj sistem, pa uzimaju rentakar vozila, specijalizovani majstori im u kolima prave štekove, a sve i da budu uhvaćeni - nemaju gubitak sopstvenog vozila, koje često ne košta manje od nekoliko desetina hiljada evra.

Postavlja se pitanje kako da se zaštite vlasnici rentakar agencija kad oni ni u jednom trenutku ne mogu znati nameru klijenta koji nakon zaključivanja ugovora o iznajmljivanju automobila krene da prevozi drogu, odnosno, pravnički rečeno - postaje izvršilac krivičnog dela.

Vlasnici rentakar agencija s kojima je Kurir razgovarao kažu da nemaju odgovor na ovo pitanje.

Advokat Nemanja Govedarica za Kurir podseća da je u praksi imao razne slučajeve kad su okrivljeni koristili iznajmljena vozila za izvršenje krivičnih dela, pa i trgovce narkoticima.

foto: Nebojša Mandić

- Imao sam okrivljene koji su ugrađivali takozvane štekove na različita mesta u vozila rentakar agencija i u njima sakrivali drogu. Osim droge, u tim štekovima čuvali su i druge predmete, poput municije i oružja, koji se takođe oduzimaju u krivičnom postupku. Terećeni su za izvršenje krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i za izvršenje krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga - kaže Govedarica i dodaje da ako ih uhvati policija, praksa kaže da je tim vozilom izvršeno krivično delo i ono zato često bude oduzeto.

Tako ponekad optuženi budu i vlasnici rentakar agencija.

- Primena privremenog oduzimanja predmeta opravdana je u situaciji kad tužilaštvo na neko vreme oduzme vozilo da bi izolovalo tragove izvršenja krivičnog dela i da bi proverilo da li vlasnik rentakar agencije ima saznanja o izvršenom krivičnom delu. Čim se izoluju tragovi iz oduzetog vozila i utvrdi se da vlasnik rentakar agencije nije imao saznanja o izvršenom krivičnom delu, vozilo treba odmah da mu se vrati - objašnjava advokat.

Prema njegovim rečima, nije sporna odredba zakona kojom se oduzimaju vozila koja su u vlasništvu izvršioca krivičnih dela ili ako se dokaže da je neko ko mu je stavio na raspolaganje vozilo znao da će njime izvršiti krivično delo.

- Uslov za oduzimanje vozila bilo bi postojanje opasnosti da će se isto ponovo upotrebiti za izvršenje krivičnog dela. Ipak, kad vlasnik vozila nema saznanja ni svest o izvršenju krivičnog dela, neophodno je zaštiti njegova prava koja su zagarantovana zakonom i Ustavom. Prilikom procene da li i dalje postoji opasnost da će predmet biti upotrebljen za izvršenje krivičnog dela, tužilaštvo i sud moraju imati u vidu i kakav je odnos vlasnika prema predmetu.

Oduzimanje je opravdano ako vlasnik ne pruža dovoljno garancija da predmet neće biti upotrebljen za izvršenje krivičnog dela - kaže Govedarica, koji se još jednom osvrnuo na vlasnike rentakara koji su u poslednje vreme na udaru i trpe materijalnu štetu u vidu, kako on kaže, izmakle dobiti.

foto: Kurir

NE PROPUSTITE

PROSLAVITE SVETOG TRIFUNA UZ KURIR! NE PROPUSTITE DANAS POKLON IKONA SVETI TRIFUN SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM

foto: Kurir

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, bračne ljubavi i vernosti. Dnevne novine Kurir poklanjaju ikonu sa zlatotiskom i molitvom.

Sveti Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije, obdaren isceliteljskim moćima koje su ga proslavile već u mladosti. U to vreme Rimskim carstvom vladao je car Gordijan. Njegova ćerka bila je Gordijana, koja je imala smetnje u mentalnom razvoju.

Nijedan lekar, a pokušavali su mnogi, nije mogao da joj pomogne. Kad se raščulo po carstvu da Sveti Trifun ima velike moći, car ga pozva sebi i on uspe da istera zlog duha iz Gordijane i tako je izleči. Car mu zbog toga podari mnoga blaga, ali Trifun sve razdeli siromasima.

Sveti Trifun je bio veliki pobornik Hristovog učenja i zbog toga je po odlasku cara Gordijana s prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem, jer nije hteo da odstupi od svoje vere hrišćanske. Trivundan se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik.

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Suzana Trajković