usijanje

OVO STOJI IZA VELJINOG VREĐANJA SVEDOKA SARADNIKA! Kajtez smatra da su njihove porodice ugrožene, OVAKO IM JE BELIVUK ZAPRETIO

Crna Hronika

Prvo pripremno ročište za suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su okrivljeni za najteža krivična dela, odloženo je prvi put u utorak, a zatim i danas.

Ono koje je bilo zakazano za sutra takođe je otkazano s porukom da je suđenje odloženo na neodređeno vreme. Ipak, u utorak se pojavilo svih 30 okrivljenih, među kojima su bili i glavni osumnjičeni Belivuk i Miljković.

Mediji navode da je u sudnici došlo do psovki upućenih svedocima saradnicima, ali i aplauza od drugih osumnjičenih kada su predložili da Belivuk bude "svedok saradnik".

Kakva je sudbina članova klana? Dokle može da se odlaže suđenje? Kakva je strategija odbrane i da li ima zakonskih osnova da se osumnjičene vođe klana nude za svedoke saradnike?

Na sva ova pitanja odgovor su dali advokat Nebojša Perović i prof. Ilija Kajtez.

foto: Printscreen/Kurir TV

- Zakonin o krivičnom postupku predviđa izuzeće, ali on mora biti opravdan. Podnese se predlog, a potom se odlučuje. Odluka može biti doneta u danu ili u nekoliko dana. Zavisi od suda, mislim da će se relativno brzo doneti odluka. Ako su razlozi osnovani, onda može doći do izuzeća. - rekao je advokat Perović.

foto: Printscreen/Kurir TV

Na početku suđenja Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i pripadnicima njihove kriminalne grupe u zgradi Specijalnog suda u Beogradu prekjuče je vladalo opsadno stanje, a da neviđene mere obezbeđenja nisu bile preduzete bez razloga, potvrđuje i to što je prvookrivljeni Veljko Belivuk po ulasku u sudnicu pripretio svedocima-saradnicima

- Čim je ušao u sudnicu, Belivuk se okrenuo ka delu u kom su sedeli Hrvatin i Spasojević. Dobacio im je: „Pi*ke!“, najverovatnije aludirajući na to što su njih dvojica, koja su po sopstvenom priznanju učestvovala u ubistvima i uklanjaju leševa, „izdala klan i pristala na saradnju s nadležnim organima“ - objašnjava naš izvor. On kaže i da su pojedini upoznati s prilikama ove njegove reči protumačili kao pretnju.

- Ne treba previše da nas iznenađuju te psovke. Nećemo ništa da preudiciramo, ali njihova optužnica je vrlo čvrsta sa dosta relevantnih dokaza. Reakcija vođe tog klana je gnušenje do juče saboraca a sada smatra da su ga izdali. Njegova reakcija je očekivana i emotivna, nije se puno ustezao niti je razmišljao o posledicama svog postupka. Mogli su se očekivati izlivi besa. Treba se povesti računa o bezbednosti porodice zaštićenih svedoka, jer ova psovka je možda bila poruka - kaže Kajtez.

foto: Printscreen/Kurir TV

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: