Foto: EPA / Antonio Bat

misterija

OD SRUŠENOG DRONA SVI PERU RUKE! Rusija: Ne koristmo takve još od 1991. godine! Ukrajina: Nije naš! Članice NATO: Videli smo ga!

Brojna pitanja bez jasnih odgovora ne prestaju da se nižu nakon pada baspilotne letelice sinoć u Zagrebu, a u šturim saopštenjima, kako se čini, sve strane se ograđuju od odgovornosti za ovaj ozbiljni incident. Nakon gromoglasne tišine zvaničnika zemalja čijim nebom je misteriozni dron krstario pre nego što se srušio u Zagrebu, krenule su "stidljive" potvrde da je letelica ipak detektovana ali bez objašnjenja zašto niko nije reagovao.

Hrvatska
> 18:24h

Rusija

Tako Ruska strana, konkretno ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj, poručuje da bi odgovori morali da se potraže na drugoj strani jer oni taj tip bespilotnih letelica ne koriste još od raspada SSSR-a, i dodaju da je proizvedena na teritoriji Ukrajine. Ruska ambasada u Hrvatskoj je komentarisla pad letjelice u Zagrebu.

"Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu se upoznala iz saopštenja hrvatskih medija, koji su naveli kako sad eksperti sprovode istragu oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjacima i ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriji Ukrajine. Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. Odnosno od raspada Sovjetskog Savjeza", naveli su za Index.hr.

Predlažemo, kako su dodali, da se raspitate kod odgovornih hrvatskih tela kako i na koji način je mogao slobodno da leti teritorijom susednih država. Usled njegovog pada, srećom, nije bilo civilnih žrtava - stanovnika Zagreba", dodali su.

Ukrajina

Sa druge strane, u ukrajinskoj ambasadi u Hrvatskoj, samo su kratko poručili:

"Ne komentarišemo to" rekli su za Hinu iz ambasade.

Markijan Lubkjivski, savetnik ukrajinskog ministar odbrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to odlučno odbacuje. Takođe, rekao je da se očekuje službeno saopštenje ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova u saradnji s glavnim štabom ukrajinske vojske.

Rumunija

Ministrastvo odbrane Rumunije objavilo je saopštenje u kojem kaže da je letelica u njihovom vazdušnom prostoru bila manje od 3 minuta.

"Rumunski sistem vazdušnog nadzora uhvatio je u četvrtak, 10. marta, signal niskoleteće letelice, najverojatnije drona, koji je prešao nacionalni vazdušni prostor na vrlo kratko vreme, manje od tri minute. Letelica je ušla u rumunski prostor oko 23:23, dolazeći iz Ukrajine, a napustila je oko 23:26 u smeru Mađarske.

Vrlo kratko vreme u kojem je ova letelica letela nacionalnim vazdušnim prostorom, velika brzina i mala visina, kao i tadašnji terenski i vremenski uslovi, nisu omogućili upotrebu drugih proceduralnih sredstava za dalju identifikaciju letelice", objavili su, prenosi Index.hr.

Mađarska

Mađarsko Ministarstvo odbane oglasilo se tek u popodnevnim satima, na Rojtersov upit i saopštilo da je dron tipa Tupoljev Tu-141 detektovao radar radar u mađarskom vazdušnom prostoru. Detekovan je je iznad Ukrajine, a potom je ušao najpre u rumunski, a potom i mađarski vazdušni prostor.

"Bio je pod kontinuiranim praćenjem od trenutka kad je ušao u mađarski vazdušni prostor do trenutka kad je izašao iz njega", odgovorilo je mađarsko Ministarstvo obrane, dodajući kako je sličan događaj zabeležen u petak na severoistoku Mađarske. Tada su dignuti mađarski lovci Gripen, koji su proverili prostor u kojem je zabeležen objekt, ali nisu našli nikakve tragove letećih objekata.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sirjato prethodno se šturo oglasio i rekao da su se mađarske vlasti pridružile istrazi o dronu koji se sinoć srušio u Zagrebu.

Mađarski novinar Šandor Žiroš postavio je logično pitanje na Tviteru: "Prema navodima hrvatskih medija, ovaj tip drona Tu-141 leteo je iznad Mađarske brzinom 700 km/h pre nego što je eksplodirao kod Zagreba. Ova stvar duga je 14 metara i teška je šest tona. Šta detektujemo ako ne ovaj ogromni komad metala?" zapitao se mađarski novinar.

NATO

Našturije se ipak oglasio NATO čiji je zvaničnik rekao za Večernji list:

"Integrisana vazdušna i traketna odbrana NATO pratila je put letenja objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti najavile su da istražuju incident" navodi se.

Kurir.rs , Foto: EPA / Antonio Bat

Bonus video: