nema ko se nije nasmejao na ovo ime

NEMA ŠANSE DA OVO ZNATE! Kako je leskovačko selo Donje Brijanje dobilo ime? Evo šta je ispričao Ćure ispred prodavnice (FOTO)

Srbija
> 15:32h

DONJE BRIJANJE - Teško da se neko ne nasmeši kada prvi put čuje za ime leskovačkog sela Donje Brijanje.

foto: Kurir.rs/M.S.

Jeste da sam naziv ima malo seksističku asocijaciju što nije baš u skladu sa raznoraznim normama o rodnoj ravnopravnosti, ali šta je tu je, i sami meštani se šale na svoj račun.

foto: Kurir.rs/M.S.

Pored Donjeg postoji i Gornje Brijanje koje je pomalo diskriminisano. Ovo prvo je tema zavitlavanja, a Gornje mu dođe, kako kažu meštani, kao mlađi brat.

foto: Kurir.rs/M.S.

Donje Brijanje nije malo, ima 400 kuća i do 2.000 stanovnika što je za današnju demografsku situaciju na jugu Srbije, sjajno. Nalazi se između Leskovca i Niša.

- Mi smo ti od Niša na nekih 35 kilometara, a od Leskovca dvadeset i kusur. kako ga god okreneš, mogli bismo da se zovemo "pupak", a to isto važi i za jedan veliki plac između Donjeg i Gornje Brijanja - nasmejao je ovom dosetkom društvo ispred lokalne prodavnice, Bratislav koga svi znaju pod nadimkom Ćure.

foto: Kurir.rs/M.S.

Njegove komšije i drugari Toma Trajke i Mika objašnjavaju uz pijuckanje piva da je sa korenom imena njihovog sela krenulo još od oslobođenja ovih krajeva od Turaka.

- Nekad je tu bila nekakva močvara, šipražje i počeo je da raste burjan. Tako da se tada selo zvalo Donji i Gornji Burjan. Sa oslobođenjem od Turaka, ime je polako promenjeno u Gornje i Donje Brijanje. Lepo je naše selo, imamo tu izvor koji ističe iz neke keramičke cevi ko zna od kada. I sada kada oremo nailazimo na neke ćupove, testije i stvari od keramike - priča nam ova družina domaćina.

foto: Kurir.rs/M.S.

Oni kažu da se i sami zavitlavaju na svoj račun, ali iz nekog razloga je ime mnogo smešno Vojvođanima.

- Tako odem negde i kad kažem odakle sam, odmah nastane smeh. Ležao sam u bolnici i kad sam rekao ime sela i pacijenti i doktori i sestre se "iskidaše" od smeha - priča jedan komšija koji se pridružio ovim komšijama.

FOTO: Kurir.rs/M.S.
FOTO: Kurir.rs/M.S.
FOTO: Kurir.rs/M.S.
FOTO: Kurir.rs/M.S.
FOTO: Kurir.rs/M.S.
FOTO: Kurir.rs/M.S.
FOTO: Kurir.rs/M.S.
FOTO: Kurir.rs/M.S.

Zanimljivo je da ovo selo je jedno od retkih koje ima svoje obdanište, a koje je, kako piše donirao izvesni Mile Pirdža.

Na svakom koraku se vidi sjaj stare Jugoslavije pa i tako iznad jednog trošnog lokala stoji natpis "Razvitak"!? Pošteni poljoprivrednici u ovom selu obrađuju imanja, a kako smo se uverili nema puno ni zapuštenih parcela.

Kurir.rs/M.S./Foto/Video: M.S.