NIJE ŠALA, 80 KVADRATA MOŽE DA SE KUPI ZA 5.000€ Ima ih svud po selima Srbije ali najjeftinija je baš u ovom mestu u srcu Šumadije
Foto: Beta/Saša Đorđević

novi konkurs za besplatne seoske kuće od države

NIJE ŠALA, 80 KVADRATA MOŽE DA SE KUPI ZA 5.000€ Ima ih svud po selima Srbije ali najjeftinija je baš u ovom mestu u srcu Šumadije

Društvo -

BEOGRAD - Nedavno je raspisan novi javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća. Maksimalni iznos sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom je oko 10.000 evra. Samim tim postavlja se pitanje gde i šta od nekretnina može da se kupi za taj novac.

Takvih nekretnina širom Srbije na prodaju ima oglašenih nešto više od 30, i cene se kreću od 5.000 evra pa naviše.

Doduše, reč je o starim i trošnim kućama, za koje je neophodno odvojiti i sredstva za renoviranje, kojih vam treba sve više s obzirom na poskupljenje građevinskog materijala na svetskom nivou.

Najjeftinija kuća nalazi se u okolini Knića i prodaje se za 5.000 evra. Za tu cenu dobija se dvosobna kuća površine 80 kvadrata, sa placem oko objekta na kom postoji priključak za struju, ali nema priključak za vodu. Kuća je u lošem stanju i renoviranje je neophodno, objavio je Blic pozivajući se na sajt Nekretnine.

Ćuprija - 6.500 za 70 kvadrata

U nešto boljem stanju nalazi se kuća koja je oglašena na prodaju, a nalazi se u blizini Ćuprije. Za 6.500 evra dobija se kuća od 70 kvadrata, na dva sprata, zajedno sa placem oko nje, koja ima sve priključke i izgleda relativno pristojno.

Okolina Jagodine - renovirana, ali mala za 8.500 evra

Takođe, za 8.500 evra, prodaje se prizemna seoska kuća u Novom Laništu, kod Jagodine, koja je nedavno renovirana. Kuća je površine 32 kvadrata, dolazi sa pomoćnim objektom od 18 kvadrata, a nalazi se na placu površine 10,5 ari.

Za svih 10.000 koje možete da dobijete od države moguće je da kupite, na primer, kuću u maltene savršenom stanju površine 33 kvadrata, na placu od 3,5 ara. Kuća se nalazi na 100 metara od magistralnog puta, i sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje, spavaće sobe, špaiza i terase.

Okolina Zrenjanina

Takođe jedna je i nadomak Zrenjanina, takođe u maltene savršenom stanju. Kuća se nalazi na putu za Elemir, površine je 28 kvadrata, ali se nalazi na placu od 31 ara i ima sve moguće priključke. Na placu takođe postoje već zasađeno različito voće i povrće.

Cene građevinskog materijala u svetu rastu već više od godinu dana, te će svako potencijalno renoviranje, pa i ovih kuća na selu, u narednom periodu biti skuplje.

Montažne kuće kao brzo rešenje

Za male pare danas u Srbiji možete i da napravite kućicu. Računica pokazuje da je montažnu kućicu, nekih 40 kvadrata, moguće pazariti i za manje od 10.000 evra. Cena kvadrata kreće se od oko 150 evra do oko 500 evra, a vrednost varira od niza faktora. U ponudi su dva tipa gradnje: siva gradnja i ključ u ruke

Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) košta između 150 i 220 evra po kvadratu.

Ovom cenom obuhvaćeni su zidovi, odnosno drvena kontrukcija kuće sa izolacijom i gipsanim pločama. Za ovu cenu dobija se i spoljšna fasada kuće sa izolacijom, krečenje unutrašnjih zidova, krov, stolarija, kao i transport, istovar i montaža.

Uslov je da kupac prethodno napravi temelj i ploču na koju će se kuća i postaviti, a to za kuću od 40 kvadrata košta oko 1.000 evra.

Računica tako pokazuje da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti već za 6.000 evra, ali treba znati da će bar još nekoliko hiljada koštati sve neophodne instalacije i temelj.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, a u zavisnosti od toga da li želite ili ne, izgradnju temelja.

Za cenu od 500 evra po kvadratu praktično je moguće dobiti celu kuću sa svim instalacijama, kupatilom, podovima, terasom, kuhinjom, ali i temeljem na koji se postavlja. Računica tako pokazuje da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti za 20.000 evra i da za te pare imate kompletno opremljen objekat. U 40 kvadrata možete imati kupatilo, kuhinju, sobu, terasu, a kuću je moguće izvesti i na sprat.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track