Foto: Shutterstock

VAŽNO JE ZNATI

SKORO NIKO OVO NE RADI, A VEOMA JE VAŽNO: Zašto vrata automobila UVEK treba otvarati DESNOM RUKOM? Postoji JAK RAZLOG

Auto

Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara levom rukom. To nikako nije dobra ideja jer može biti opasno po život, a evo i zbog čega.

Naime, nakon što parkirate automobil uz put, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Na taj način ćete okrenuti glavu prema nazad i na vreme videti prolazi li kraj vas biciklista ili motociklista kojeg biste otvaranjem vrata mogli srušiti, ili možda drugo vozilo koje će vam odvaliti vrata, a možda vas i povrediti.

foto: Profimedia

To se događa češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može znati da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa na putu već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom u stvari prisiljava vozača da okrene gornji dio tela, a tada se puno veći deo puta nađe u njegovom vidokrugu U Holandiji vozači paze na te stvari pa puno češće koriste desnu ruku.

foto: Profimedia

Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada možda nismo ni razmišljali, piše "CountryLiving".

(Kurir.rs)

Bonus video: