Foto: Nenad Kostić

apelacioni sud u beogradu

POČELO RAZMATRANJE PRESUDE ZA PRANJE PARA: Sudija sam tražio da ga izuzmu zbog predubeđenja koje ima protiv Šarića

Crna Hronika

Predsednik Apelacionog suda odbacio je zahtev za izuzeće četvoro članova veća tog suda, koji treba da razmatraju žalbe na presudu Specijalnog suda u Beogradu kojom su Darko Šarić i ostali optuženi osuđeni za pranje novca, pa je ročište počelo čitanjem presude napisane na oko 1000 stranica. Prethodno, sudija Milimir Lukić, čije je izuzeće zbog sumnje u pristrasnost tražio i sam Šarić, podelio je odluku Apelacionog suda da se zahtev za izuzeće odbije, branicima i okrivljenom.

U rešenju u koje je Kurir imao uvid navodi se da se zahtev za izuzeće Lukića, Bojane Paunović, Sretka Jankovića i Vesne Petrović odbija kao neosnovan. Međutim, interesantno je da se u ovom rešenju navodi i da je u izjašnjenju povodom zahteva za izuzeće i sam sudija Milimir Lukić naveo da smatra da postoji razlog za njegovo izuzeće kao predsednika veća.

foto: Nenad Kostić

- U pisanoj izjavi datoj povodom zahteva za njegovo izuzeće, sudija Milimir Lukić naveo je da smatra da stoje razlozi za njegovo izuzeće od postupanaj u predmetu jer je obrazlažući postojanje opravdane sumnje u rešenjima za produženje pritvora okrivljenom Darku Šariću izrazio visok stepen jasnoće u pogledu njegove krivice, ali i cele organizovane kriminalne grupe, pa smatra da stoje razlozi koji se tiču pretho forimranog predubeđenja u odnosu na njega - navodi se u rešenju.

Podsetimo, Darko Šarić i njegovi branioci izuzeće su jer je četvoro članova veća, među kojima je i Lukić odlučivalo u drugostepenom postupku, za šverc kokaina i u toj presudi, koju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud, naveli da je Darko Šarić izvršio krivično delo radi sticanja nezakonite novčane koristi i da je "prljav novac kriminalna grupa koju je formirao ubacivala u legalne tokove kako bi prikrila nezakonito sticanje".

foto: Nenad Kostić

- Pokazali su pristrasnost. Formirano je predubeđenje koje onemogućava sudskom veću da sagleda sva bitna pitanja u ovom postupku - obrazložio je advokat Danilo Šarić.

Darko Šarić je, kako je Kurir pisao, zatražio je izuzeće samo predsednika veća, sudije Milimira Lukića.

- Ja tražim izuzeće samo vas zbog komentarisanja postupka. Direktno ste pominjali moje ime i prezime, komentarisali ste presudu za pranje novca, iako niste znali da ćete dobiti ovaj predmet. Po mom mišljenju, vi ste već presudili. Komentarisali ste i odluku Vrhovnog kasacionog suda, razgovarao sam sa advokatima koji su bili sudije, kažu da je to nečuveno. Smatram da ste pristrasni i da imate lični odnos prema meni, zašto, ne znam - rekao je Pljevljak.

Kurir.rs/J. S.