00:34

Zatraženo izuzeće četvoro sudija u slučaju Šarić

apelacioni sud

PRISTRASNI STE! ŠARIĆ ZATRAŽIO IZUZEĆE JEDNOG SUDIJE: Imate lični odnos prema meni, zašto, ja to ne znam

Crna Hronika -

Sednica Apelacionog suda na kojoj treba da budu razmatrane žalbe Darku Šariću i ostalim optuženima za pranje para, odložena je danas pošto je odbarna zatražila izuzeće četiri člana veća. Advokati, kao i sam Darko Šarić izrazili su sumnju u njihovu pristrasnost.

- Tražimo izuzeće predsednika veća Milimira Lukića, sudije izvestioca Bojane Paunović, kao i članova veća Sretka Jankovića i Vesne Petrović. Oni su odlučivali već u drugostepenom postupku, po žalbama na presudu za trgovinu kokainom i naveli da je Darko Šarić izvršio krivično delo radi sticanja nezakonit novčane koristi i da je "pljav novac kriminalna grupa koju je formirao Šarić ubacivala u legalne novčane tokove kako bi prikrila nezakonito sticanje". Direktno su pokazali pristrasnost. Formirano je predubeđenje koje onemogućava sudskom veću da sagleda sva bitna pitanja u ovom postupku - obrazložio je zahtev za izuzeće advokat Danilo Šarić i dodao da, kada je upitanju Milimir Lukić, razlog je i to što je direktno u jednom nedeljniku komentarisao sudski postupak protiv Darka Šarića.

Posle advokata za reč se javio i Šarić, koji je zatražio izuzeće samo predsednika veća, sudije Milimira Lukića.

Darko Šarić
foto: Nenad Kostić

- Ja tražim izuzeće samo Vas zbog komentarisanja postupka. Direktno ste pominjali moje ime i prezime, komentarisali ste presudu za pranje novca, iako niste znali da ćete Vi dobiti ovaj predmet. Po mom mišljenju, Vi ste već presudili. Komentarisaliste i odluku Vrhovnog kasacionog suda, razgovarao sam sa advokatima koji su bili sudije, kažu da je to nečuveno. Smatram da ste pristrasni i da imate lični odnos prema meni, zašto, ne znam - rekao je Darko Šarić.

Podsetimo, presudom na koju žalbe treba da razmatra Apelacioni sud u Beogradu, on je bio osuđen na devet godina zatvora, a ostali optuženi na kazne od dve do sedam godina za pranje novca koji je navodno stečen švercom kokaina.

Darko Šarić
foto: Nenad Kostić

Nastavak razmatranja žalbi je zakazan je za sutra, kada bi najpre trebalo da bude saopštena odluka o izuzeću. Apelacioni sud ima mogućnost da presudu potvrdi, preinači, ili ukine i naloži ponavljanje suđenja, kao i da sam otvoriti pretres i donese pravosnažnu odluku.

Pred Apelacionim sudom, podsetimo, vodi se i postupak protiv Šarića i ostalih optuženih, pošto je pravosnažnu odluku ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio ponavljanje postupka.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track