Foto: Profimedia

nazdravlje

DA LI JE OPASNO ZADRŽAVATI KIJANJE? Ono što se dešava s organizmom kad ga prekinete nateraće vas da RAZMISLITE još jednom

Žena

Kijanje je proces kada telo izbacuje vazduh iz pluća kroz nos i usta. Iako je vreme sezonskih alergija ili virusa, nikome nije prijatno kada dođe momenat nadržaja za kijanjem, pa tako svi pokušavamo da ga zaustavimo.

U danjašnje vreme alergija je najčešća zdravstvena tegoba, ali od svih najmanje 50 odsto čini upravo alergija na polen. Takođe i sunce može da izazove kijanje. Sve u svemu postala nam je svakodnevica.

foto: Profimedia

Koliko god da je u neki situacijama pogodno zaustaviti kijanje, stručnjaci kažu da je najbolje dopustiti da se to dogodi, i to baš par puta za redom.

- Kijanje stvara snažan pritisak koji može dovesti do pucanja bubne opne pa čak i pucanja krvnih sudova u očima ili mozgu, što je i više nego opasno - tvrde stručnjaci.

Takođe sve ono što treba da izađe iz vas, misleći na bakterije, preusmeriće se na vaše uvo, što može da izazove bolne upale.

Jedna zanimljvost je da rekord u neprekidnom kijanju drži Britanka Dona Grifits iz Ročestera. Ona je kijala bez prestanka 978 dana i to jednom svake minute.

(Kurir.rs/najžena)

Bonus video: